Spring til indhold

Kamstrup leverer vandmålere til Ghana

07.02.2017  13:16
Den danske virksomhed Kamstrup har netop indgået en aftale med Ghanas nationale vandforsyning om levering af 40.000 intelligente vandmålere. Det er det første og største projekt inden for intelligent vandmåling i Ghana.


Foto: Kamstrup

Kamstrup sender 40.000 intelligente vandmålere afsted mod Ghana - og det er ikke kun en stor handel for virksomheden. Det er også et tegn på, at de store udfordringer med vandmangel i Afrika nu resulterer i efterspørgsel på bæredygtige løsninger.

Virksomheden forventer derfor, at der kommer til at ske en udvikling i fremtidige leverancer til Afrika.
 
”Der er et stort potentiale for intelligent måling i Afrika, hvor der er store udfordringer med mangel på vand. Vi forventer at se et marked, der vokser hastigt inden for de næste 3-5 år. Vi følger udviklingen i Afrika tæt og kan se store muligheder for et Afrika-eventyr for dansk vandteknologi,” siger Per Trøjbo.

Gang i Ghana
Den ghanesiske vandforsyning Ghana Water har med støtte fra Verdensbanken valgt at investere i ny vandteknologi. De intelligente vandmålere, også kaldet smart water-meter, giver forsyningsselskabet mulighed for at detektere lækager og få de informationer, der er nødvendige for at vide, hvor de mest alvorlige problemer i netværket findes, og hvor der derfor skal prioriteres reparationer og udskiftninger.

For Kamstrup er aftalen med Ghana Water den første og største ordre på vandmålere i Vestafrika, og samarbejdet med Eksportrådet har været en nødvendighed for handlen med Ghana Water.
 
”Det er altid vigtigt at kende markedet og kulturen. Derfor er vi afhængige af gode samarbejdspartnere, der hjælper med at forstå kulturforskelle og ligeledes med at åbne de rette døre,” siger Senior Vice President i Kamstrup Per Trøjbo.
 
Jacob Kahl Jepsen, der er eksportrådgiver på den danske ambassade i Accra, forklarer:
 
”I takt med status af mellemindkomst-land, stigende urbanisering, globalisering og øget udenlandske investeringer i Ghana, så har vi set en øget efterspørgsel efter mere effektive serviceydelser både i privat og offentlig regi. Prisen på både vand og energi er steget kraftigt de seneste år, hvilket har betydet behov for effektivisering og introduktion af mere langsigtede og ressourcebesparende tiltag”Foto: BlueTown
 
Interesse for danske løsninger
Ghana Waters interesse for Danmark blev allerede vækket tilbage i 2014, hvor den danske ambassade i Accra arrangerede en business delegation til Danmark fra Ghana. Temaet for besøget var Renewable Energy & Environment. Besøget til Kamstrup blev starten på et samarbejde og ordren af vand- og elmålere til Ghana.
 
Danida har ligeledes været med til at skabe en god relation til Ghana, forklarer Jacob Kahl Jepsen.
 
”Danmark og de nordiske lande har et rigtig stærkt brand med henhold til kvalitet og forretningskultur. Derudover skal det nævnes, at Danmark igennem Danida og vores bistand har været rigtig stærk i vandsektoren. Det er igennem årene skabt rigtig mange links mellem Danmark og Ghana – træning, uddannelse og investeringer. Danmark ses som en stærk partner til Ghana og ikke mindst i vandsektoren.”
 
Handlen mellem Ghana Water og Kamstrup viser, at dansk eksport også går til Vestafrika. Ifølge Jacob Kahl Jepsen er Afrika det nye store vækstmarked, og der efterspørges akkurat de samme produkter som mange andre steder i verden.
 
Hvad kan vi lære af handlen? 
Danske virksomheder med energiløsninger opfordres derfor til at undersøge eksportmuligheder i Vestafrika. Eksportrådgiver Jacob Kahl Jepsen har endda et par råd til virksomheder, der gerne vil i gang med eksporten til Vestafrika:
 
”Generelt er det vigtigt at være tålmodig. Det tager ofte meget lang tid at sikre en ordre. Finansiering og garantistillelse er ofte en af de helt store udfordringer for at sikre eksportmuligheder i Vestafrika. For mindre og mellemstore virksomheder er dette særdeles afgørende. Korruption er en udfordring, og det er derfor vigtigt fra starten at gøre det klart for samarbejdspartnere og myndigheder, at dette ikke er en vej som man vil tolerere.”

 

Se videoen fra Ghana Water's besøg hos Kamstrup den 7. februar 2017.

Hvis du vil vide mere
Den danske ambassade i Accra
Jacob Kahl Jepsen
Tlf.: +233 302 253 473
E-mail: jajeps@um.dk