Spring til indhold

Virksomheder deltager i møde mellem Dyhr og den kinesiske handelsminister

15.06.2012  11:19
Handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr møder i dag sin kinesiske kollega, handelsminister Chen Deming. Mødet skal bidrage til at forbedre vilkårene for danske virksomheder på det kinesiske marked.

Handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr møder fredag den 15. juni sin kinesiske kollega, handelsminister Chen Deming. Mødet skal bidrage til at forbedre vilkårene for danske virksomheder på det kinesiske marked.

Fem danske virksomheder er inviteret til at deltage i en del af mødet.

Handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr udtaler:

"Jeg er meget optaget af, hvordan vi fra politisk side kan bidrage til at finde løsninger på nogle af de udfordringer, kineserne står overfor. Det gælder bl.a. indenfor grønne løsninger, hvor Kina i disse år satser massivt. Kina ventes i 2014 at blive det største marked i verden for vedvarende energi og er allerede i dag det største marked for vind. Her er enorme muligheder for dansk erhvervsliv, og de skal udnyttes.

Jeg vil også drøfte aktuelle handelspolitiske emner. EU er blandt andet i færd med at forberede forhandlinger med Kina om en investeringsaftale. Det er noget, vi følger tæt fra dansk side.

Det er tredje gang, jeg skal mødes med min kinesiske kollega. Vi har opbygget en god og ligefrem dialog. Kina er kendetegnet ved en større statslig styring, end vi er vant til på vores traditionelle nærmarkeder, og her er tætte politiske relationer vigtige.

Og så er jeg glad for, at danske virksomheder får mulighed for at orientere min kinesiske kollega om deres fremtidige planer i Kina. Hvis man vil vokse i Kina og dermed skabe flere arbejdspladser i Danmark, er det godt med lidt øget kinesisk politisk opmærksomhed."

Som del af fredagens program vil det være følgende muligheder for pressen:
Kl. 18.00: vil der være mulighed for fotografering af handelsminister Chen Deming og Pia Olsen Dyhr samt lederne fra de fem virksomheder som deltager i et kort møde med de to handelsministre (Kopenhagen Fur, NKT, KMC, Carlsberg og Rockwool). Kun allerede akkrediterede journalister kan deltage og der skal søges om tilmelding til Dorte Neimann, dornei@um.dk, senest den 15. juni kl. 12:00.

Kl. 18.15 vil der være mulighed for interviews med handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr om de politiske samtaler, virksomhedsaftalerne og det kommercielle samarbejde.

Baggrund
I forbindelse med den kinesiske præsidents besøg i Danmark vil der blive underskrevet 14 virksomhedsaftaler under det officielle erhvervsarrangement, samt to andre virksomhedsaftaler senere på eftermiddagen. Aftalerne vil have en samlet værdi på omkring 18 mia. kr. Derudover vil der blive underskrevet en håndfuld aftaler om kinesiske investeringer i Danmark.

Hertil underskrives lørdag 11 regeringsaftaler. Én af disse aftaler underskrives af Pia Olsen Dyhr og Chen Deming. Aftalen skal styrke det kommercielle samarbejde om energieffektivitet, miljøbeskyttelse og bæredygtig urbanisering. Samarbejdet skal skabe endnu bedre adgang for danske virksomheder i Kina. På mødet vil fokus være på, hvordan man i praksis bedst muligt fører aftalen ud i livet.

Kina brugte i 2011 ca. 150 mia. kroner på energieffektiviseringer og miljøbeskyttelse, som er et område, der prioriteres højt i den 12. femårsplan (2011-2016). Investeringerne ventes de kommende år at vokse med yderligere 15-20 pct. om året. Indenfor vedvarende energi planlægger den kinesiske regering investeringer på op til 2.500 milliarder kr. i vedvarende energi frem til 2020. Heraf vil halvdelen gå til vind.

Pia Olsen Dyhr mødtes sidst med den kinesiske handelsminister den 22. februar 2012 i Beijing. Næste møde ventes at finde sted i forbindelse med den dansk-kinesiske Blandede Komité i starten af september.

For yderligere information kontakt:
Thomas Nystrøm, handels- og investeringsministerens særlige rådgiver, tlf: +45 4173 38 94, mail: thonys@um.dk