Spring til indhold

Handels- og investeringsministeren underskriver aftale med China Development Bank

15.06.2012  10:19
Handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr underskriver aftale med China Development Bank og møder China Investment Corporation. En række kinesiske virksomheder har under det kinesiske statsbesøg i Danmark indgået aftaler om at etablere sig i Danmark med assistance fra Invest in Denmark i Udenrigsministeriet.

Virksomhedsaftalerne suppleres nu af en aftale mellem China Development Bank (CDB) og Eksportrådet og Invest in Denmark i Udenrigsministeriet. Aftalen underskrives af handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr og CDB’s executive vicepresident Gao Jian i dag.

Billede af Wang Qishan, kinesisk vicepremierminister, Kronprins Frederik, økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager, handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr
Fra venstre mod højre: Wang Qishan, kinesisk vicepremierminister, Kronprins Frederik, økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager og handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr under erhvervskonferencen 'Chinese-Danish Conference on Business and Trade', hvor aftalerne blev underskrevet. Foto: Thorkild Christensen.

Samarbejdsaftalen demonstrerer China Development Banks interesse i finansielt at understøtte kinesiske virksomheders investeringer i Danmark, men åbner også for, at danske virksomheder kan søge lån hos China Development Bank f.eks. til joint ventures i Kina.

Handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr forklarer:

”Et godt samarbejde med China Development Bank kan gøre det lettere for kinesiske virksomheder at søge finansiering til deres aktiviteter og etableringer her i Danmark. Samtidig er aftalen en blåstempling, der i Kina er med til at sætte fokus på mulighederne i Danmark.”

China Development Bank har i sin seneste årsberetning opgjort sine værdier til knap 1000 mia. USD.

Pia Olsen Dyhr møder China Investment Corporation
Efter underskriftsceremonien med China Development Bank mødes handels- og investeringsministeren også med China Investment Corporation, som er Kinas statslige investeringsfond med midler opgjort til 410 milliarder USD.

”Jeg ser frem til at tale med CIC og drøfte mulighederne for at samarbejde om fremtidige kinesiske investeringer her i Danmark. Kina stiler efter en grøn revolution og Danmark har løsningerne til at føre den mission ud i livet, så her ser jeg ser et samarbejdspotentiale,” siger Pia Olsen Dyhr. 

Axcel indgår partnerskab med kinesiske Fosun
De statslige dansk-kinesiske aftaler og kontakter suppleres af en aftale indgået mellem den danske investeringsfond Axcel og den store privatejede Fosun koncern, som også styrker kinesiske investeringer i Danmark.

Pia Olsen Dyhr siger:

”Invest in Denmarks medarbejdere i Kina og Danmark har i længere tid været i dialog med Fosun, der blandt andet har været interesseret i den danske biotekindustri. Nu kommer Fosun til Danmark for at indgå et partnerskab med en dansk investeringsfond, og det åbner jo for en masse muligheder.”

Fosun investerer primært inden for områder, hvor der er en stigende efterspørgsel på det kinesiske marked, som kan udnyttes kommercielt, for eksempel inden for energi og et bedre produktionsapparat. Via samarbejdet med Axcel vil det blive lettere for Fosun at identificere interessante investeringsprojekter i Danmark.

Fosuns direktør, Mr. Liang Xinjun siger:

“Kombinationen af det kinesiske vækstmomentum og Axcels kendskab til det danske marked er et stærkt redskab, som vi ser frem til at høste resultaterne af. Danmark er førende inden for flere industrier, som matcher efterspørgslen i Kina godt.”

For yderligere information kontakt:
Thomas Nystrøm, handels- og investeringsministerens særlige rådgiver, tlf: +45 4173 38 94, mail: thonys@um.dk