Spring til indhold

Rummet: Det nye marked

29.11.2016  14:37
Rumteknologi har stort potentiale for danske virksomheder. De opfordres derfor til at indgå samarbejde med myndigheder og investere i rummet, så infrastrukturen over Arktis kan forbedres. Dette vil betyde bedre kommunikation og overvågning til forsvarets opgaveløsning samt en integration af det arktiske samfund. 

Skrevet af: Natasha Guman

''

Vi forbinder rummet med NASA, raketter og astronauter. Det er så fjernt, at vi ikke tør tænke på, at det er en mulighed, men det er det. Rummet er blevet det nye marked, og har stort potentiale for danske virksomheder. For netop ved hjælp af rumteknologi kan den kolde verdensdel Arktis blive udviklet ved hjælp af telekommunikation, satellitovervågning samt droner. Arktis halter nemlig bagud, når det kommer til digital infrastruktur og overvågning, og det kan løses ved rumteknologi.

Af den grund afholdte Udenrigsministeriet en konference, der gav virksomheder et indblik i rummet og dets muligheder. ”Rummet kalder Arktis” blev afholdt i sidste uge, hvor over 100 virksomheder var samlet for at høre mere om mulighederne og buskabet var klar: Invester i rummet, det kan betale sig.

Virksomhederne blev under konferencen opfordret til at finde deres niche område inden for satellitter og andre højteknologiske udstyr, der kan hjælpe med at udvikle en infrastruktur i rummet. Vha. forbedrede satellitter og rumteknologi kan man fra rummet danne et overblik over det store land- og havområder i Arktis.

En af oplægsholderene til konferencen var astrofysiker Michael Linden-Vørnle, der opfordrede virksomheder og offentlige myndigheder om at indgå partnerskaber.

”Rumindustrien har stort vækstpotentiale, og det er i vid udstrækning uforløst i Danmark. Det er derfor meget vigtigt med en konference som denne, hvor man tænker i muligheder og ikke begrænsninger,” sagde Michael Linden-Vørnle og opfordrede virksomheder til at tænke ud af boksen. ”Lad være med at tænke traditionelt meget i søjler. Prøv at nedbryde grænserne og kom på tværs, så man er tværfaglig, hvor der kan ligge nogle synergieffekter og muligheder, som man ikke ser, hvis ikke man tænker på tværs af det.

32 mio. kr. til satellit data 
Forsvaret har nu afsat 32 millioner kroner til næste år, hvor pengene skal gå til indkøb af data fra kommercielt drevne satellitter. Derudover kan virksomheder søge om store summer penge til udvikling af rumteknologi, der ligger i EU's Horizon 2020-puljer.
Forsvarets undersøgelser viser nemlig, at satellitter fremadrettet har et stort potentiale til overvågning, kommunikation og navigation. Disse informationer er afgørende for forsvarets opgaveløsning i Arktis og på nuværende tidspunkt modtager man ikke nok informationer, mener Kasper Høgh-Jensen, afdelingschef i Forsvarsministeriet.

”Indtil nu har forsvarets enheder været indsat ad hoc fremfor et klart billede af Arktis. Vi ønsker at satellitbilleder skal hjælpe os med at indsætte vores styrker mere målrettet og effektivt fremover.”

Og det er ikke kun forsvaret som vil få gavn af satellitovervågning og forbedret kommunikation. En højteknologisk udvikling i Arktis kan være med til at opnå en effektiv integration af det arktiske samfund samt bidrage til en bæredygtig økonomisk udvikling i Arktis.

Se videoen fra konferencen, hvis du gik glip af ”Rummet kalder Arktis".

Hvis du vil vide mere
Eksportrådet
Therese Hermann
Chefkonsulent og teamleder for det globale ICT og e-handelsteam
Tel: +45 33 92 15 39
theher@um.dk