Spring til indhold

Bygningens historie

Protokollen ligger separat fra Udenrigsministeriets hovedkontor i Pendanten på Strandgade. Gaden var den første gade på Christianshavn.

Pendanten blev bygget i 1781 43 år senere end det overforliggende Philip de Langes Palæ med en bue der forbandt de to bygninger. Pendant betyder ”modpart” som henviser til de symmetriske facader i de to bygninger. På Pendantens indretning og bagsiden der vender ud mod havnen, kan man dog tydelig se, at den var designet til at blive brugt som pakhus.

Palæet blev bygget i 1738 af arkitekten Philip de Lange, i de gyldne dage med handel mellem Fjernøsten og Danmark. Bygningen tjente som hovedkontor for Asiatisk Kompagni. Fra kontoret kan man se op på vejrhanen på taget af Pendanten. Ud fra dén kunne de regne ud, hvornår deres handelsskibe fra Asien ville ankomme til København efter de havde rundet Helsingør. Facaden mod Strandgade er bygget af røde mursten og er meget stateligt med tunge pilastre der understøtter mansard taget – en rigtig Barok bygning.

Fra slutningen af 1800-tallet og starten af 1900-tallet, boede den kendte maler Vilhelm Hammershøi i bygningerne, hvorfra han malede flere malerier, bl.a. ”De fire stuer” fra 1914.

I dag er de to historiske bygninger fredet. Fra 1980, hvor Udenrigsministeriet overtog hele Asiatisk Plads, indtil november 2012 lå Protokollen i Philip de Langes Palæ. Palæet benyttes ikke længere af Udenrigsministeriet.