[Skip to Content]
 
""
Abonnér

Rejsevejledning - Bolivia

Gyldig: 26.05.2016Senest redigeret  29.01.2016
Rejsevejledningen for Bolivia er senest opdateret den 29. januar 2016 med omtale af Zikavirus. Det overordnede sikkerhedsniveau er ikke ændret.
Fold alle afsnit udFold alle afsnit ind

Resumé

De fleste rejsende har normalt et problemfrit ophold i Bolivia, hvor der hersker fred og ro. Dog bør rejsende generelt udvise forsigtighed på grund af risiko for kriminalitet. Rejsende bør så vidt muligt undgå kørsel uden for de større byer efter mørkets frembrud. Trafiksikkerheden er generelt dårlig, hvilket også fodgængere bør være opmærksomme på.

Der er i Bolivia meget stor risiko for, at der med kort varsel kan opstå demonstrationer og blokader. Disse finder ofte sted ved trafikknudepunkter og regeringsbygninger, og fører hyppigt til voldelige konfrontationer. Alle rejsende anbefales at udvise stor forsigtighed og undgå store folkemængder.

Ulovlig produktion og udbud af narkotiske stoffer, herunder kokain, vurderes at være stigende. At bruge, besidde, transportere eller sælge disse stoffer i Bolivia er ulovligt og bliver straffet hårdt.

Bolivia oplever udbrud af Zikavirus. Virussen kan udgøre en speciel risiko for gravide. Læs mere om Zikavirus på Statens Seruminstituts hjemmeside.

Sikkerhed og terrorrisiko

Der er i Bolivia meget stor risiko for, at der med kort varsel kan opstå demonstrationer og blokader. Disse finder ofte sted ved trafikknudepunkter og regeringsbygninger, og fører hyppigt til voldelige konfrontationer. Alle rejsende bør udvise forsigtighed og undgå folkemængder i forbindelse med demonstrationer og vejblokader. Man bør ikke forsøge at forcere en demonstration eller vejblokade, men forholde sig i ro på sit hotel eller lignende. Rejsende bør følge udviklingen i medierne, og følge de lokale myndigheders råd og anvisninger.

Der eksisterer illegale barer i Bolivia. Politiet foretager razziaer på disse barer, og kan tilbageholde og afhøre personer, der befinder sig på stedet.

I områderne El Chapare og Los Yungas, hvor der dyrkes koka-blade til kokainproduktion, skal man passe på med at bære kikkerter og kameraer, særligt i ikke-turistprægede områder. Ønsker man at tage billeder af lokalbefolkningen, bør man overalt på forhånd spørge om lov.

Kriminalitet

Der er forekommet tilfælde, hvor turister er blevet bortført og tilbageholdt af kriminelle, indtil alle turistens kreditkort er tømt. Disse bortførelser foregår blandt andet ved, at turister tilbydes transport i taxa eller minibus ved typiske turiststeder, som f.eks. busstationer eller seværdigheder, hvorefter bilen efter et kort stykke vej standses af bevæbnede overfaldsmænd, og øvrige passagerer smides af. Efterfølgende bliver turisterne udsat for pengeafpresning og nogle gange også for fysiske overgreb.

Der har også været eksempler på, at falske politimænd, der foregiver at lede efter turister i besiddelse af narkotika, bestjæler turisterne. Disse falske politimænd samarbejder ofte med taxa-chauffører ved busstationer og andre turistområder. I andre tilfælde er det falske turister, der bruges til at vække tillid ved at tilbyde at hjælpe med at skaffe hotel, transport osv. Skulle man blive udsat for røveri, bør man ikke sætte sig til modværge.

Rejsende bør specielt udvise stor forsigtighed ved ”Cementerio General” i La Paz, hvortil de offentlige busser fra Copacabana ankommer, i og omkring busterminaler generelt, i Sopocachi-bydelen i La Paz samt i turistområdet omkring San Francisco kirken.

Desuden forekommer der ofte tyverier af tasker, og man skal derfor konstant holde øje med sin bagage. Man bør undgå at vække opmærksomhed med prangende smykker og ure og offentligt fremvise en stor kontantbeholdning, dyre mobiltelefoner mv. Man bør ligeledes undgå at veksle penge på gaden og så vidt det er muligt, undgå at gå rundt med sit kreditkort på sig og i stedet opbevare det et sikkert sted. Man bør endvidere altid have en kopi af sit pas andetsteds i bagagen.

Transport

Det anbefales, at man som turist benytter de såkaldte ”radio taxis”, som har telefonnumre skrevet på bilerne og ikke bruger umærkede taxier. Specielt bør man undgå chauffører eller andre, der tilbyder personlig taxi-service til en ofte favorabel pris. Man bør i stedet benytte et autoriseret rejsebureau eller en ganske almindelig bus eller minibus med mange bolivianske passagerer. Hvis man ønsker at tage en taxi anbefales det at få hotellet, restauranten osv., hvor man opholder sig, til at ringe efter en radio-taxi. Benytter man en såkaldt radio-taxi, skal man sikre sig, at der ikke er andre passagerer i bilen og huske at låse dørene indefra.

I tilfælde af strejker og demonstrationer er der tradition for at blokere vigtige dele af vej- og jernbanenettet ligesom flytrafikken kan blive berørt.

Ved besøg til øde områder - herunder nationalparker og jungle - bør man være ledsaget af en lokal guide.

Under regntiden, som normalt er fra december til marts, kan veje i især lavlandet være svært farbare. Mindre lufthavne kan også blive lukket i noget tid pga. vandstanden. Det anbefales derfor at forhøre sig hos de respektive rejsebureauer i forbindelse med rejser til lavlandet under regnperioden. Rejsende, der befinder sig i områder, der rammes af oversvømmelser og/eller jordskred, bør nøje følge de stedlige myndigheders instrukser og anvisninger. Information om vejrforhold samt stedspecifikke prognoser kan findes på SENAMHI’s hjemmeside (tjenesten for meteorologi og hydrologi).

Andre risikoforhold

Undgå narkotika af enhver art. At besidde, transportere, bruge eller sælge euforiserende stoffer i Bolivia er ulovligt og straffes hårdt.

Vær opmærksom på, at narkotika synes stadig mere udbredt, og at der bliver rapporteret enkeltstående tilfælde af, at der uset puttes bedøvende midler eller narkotika i drinks.

Ulovlig produktion og udbud af narkotiske stoffer, herunder kokain, vurderes at være stigende. At bruge, besidde, transportere eller sælge stoffer i Bolivia er ulovligt og bliver straffet hårdt.

Kokablade anses ikke for et narkotikum i Bolivia. Uden for Bolivia er besiddelse af koka dog strafbart, og det frarådes derfor at tage kokablade og andre produkter med koka, herunder koka-te, med ud af landet.

Rejsesygeforsikring

Danskere i Bolivia er ikke dækket af det gule sygesikringsbevis, ligesom det blå EU-sygesikringsbevis heller ikke dækker. Alle danskere, der rejser til eller opholder sig i Bolivia opfordres derfor til at tegne en privat rejsesygeforsikring.

Sundhedsforhold

Der er registreret tilfælde af den myggeoverførte chikungunya-feber i Bolivia. Se nærmere på WHO’s hjemmeside.

Information om sundheds- og sygdomsforhold kan findes på hjemmesiderne for Statens Serum Institut (SSI)eller Sundhedsstyrelsen (SST). SSI rådgiver ikke private borgere, men personlig henvendelse kan ske til egen praktiserende læge, vaccinationsklinikker samt SST.

Bolivia oplever udbrud af Zikavirus. Virussen kan udgøre en speciel risiko for gravide. Læs mere om Zikavirus på Statens Seruminstituts hjemmeside.

 

Registrér dig på Danskerlisten

Danskere, der rejser til eller opholder sig i Bolivia, opfordres uanset opholdets varighed til at registrere sig på Danskerlisten, som er Udenrigsministeriets tilbud til danskere, der opholder sig i udlandet med henblik på kontakt i tilfælde af krisesituationer. Registrér dig på Danskerlisten.

Kort over Bolivia

Fold alle afsnit udFold alle afsnit ind

right side component one

Hvor du rejser hen, er din egen beslutning og dit eget ansvar. Udenrigsministeriet kan ikke holdes ansvarlig for oplysningerne i rejsevejledningerne.

 

Vælg rejsevejledning