Spring til indhold
Abonnér

Rejsevejledning - Nigeria

Gyldig: 13.12.2017Senest redigeret  20.04.2017
Rejsevejledningen for Nigeria er senest opdateret den 20. april 2017 med redaktionelle ændringer. Det overordnede sikkerhedsniveau er ikke ændret.
Fold alle afsnit ud Fold alle afsnit sammen

Resumé

Der er en stor risiko for terrorangreb i Nigeria, herunder mod turister og andre rejsende.

Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til de nordlige og nordøstlige delstater og til de sydøstlige delstater.

Rejser til Abuja og Lagos samt den sydvestlige og centrale del af Nigeria bør tilrettelægges i lyset af den aktuelle sikkerhedsmæssige situation.

Overalt i Nigeria er der stor risiko for kriminalitet, i form af væbnet røveri og overfald. Risikoen øges efter mørkets frembrud, men overgrebene finder også sted ved højlys dag.

Al færdsel uden for byerne efter mørkets frembrud bør undgås.

Rejsende bør holde sig opdateret om den aktuelle sikkerhedssituation i landet. Danskere, som beslutter sig for at rejse til de særlige risikoområder, f.eks. af arbejdsmæssige årsager, opfordres kraftigt til selv, eller via deres arbejdsgiver, at sikre sig de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger og kompetent sikkerhedsrådgivning.

Danskere, der rejser til Nigeria, opfordres til at registrere sig på Danskerlisten.

Sikkerhed og terrorrisiko

Der er en stor risiko for terrorangreb i Nigeria, herunder mod turister og andre rejsende. Der er  stor risiko for bilkapringer, voldsomme uroligheder og voldelig kriminalitet i hele Nigeria, men særligt i delstaterne i den nordlige, nordøstlige og sydøstlige del af landet.

Der er en stor risiko for bortførelser i Nigeria. Risikoen for bortførelser er størst efter mørkets frembrud, men forekommer også om dagen. Siden januar 2009 er mere end 130 udenlandske statsborgere blevet bortført og et lignende antal har været udsat for forsøg herpå. Størstedelen af bortførelserne har fundet sted i Nigerdeltaet, men i den senere tid også i andre dele af landet, bl.a. Lagos og den centrale del af landet.

Terrortruslen kommer hovedsagelig fra den islamistiske gruppe Boko Haram, der siden 2010 har gennemført meget voldsomme angreb fortrinsvis i den nordlige del af Nigeria, men også flere gange i Abuja. I 2011 angreb Boko Haram FN's hovedkvarter i Abuja, men ellers har gruppen hidtil hovedsageligt rettet angrebene mod civilbefolkningen. I marts 2015 sværgede den militant islamistiske gruppe Boko Haram troskab til organisationen, som kalder sig den Islamiske Stat (IS) og tog navneforandring til den Islamiske Stat i Vestafrika. Regeringsbygninger, statsinstitutioner og internationale organisationer, hoteller, religiøse samlingssteder, restauranter, barer, shopping centre og markeder er potentielle mål for den Islamiske Stat i Vestafrika.  Danskere anbefales generelt at udvise stor forsigtighed på steder, hvor større menneskemængder samles.

Selvom den Islamiske Stat i Vestafrika er blevet væsentligt svækket som følge af den nigerianske hærs igangværende offensiv, har gruppen dog fortsat kapacitet til at slå til i andre dele af Nigeria end de nordlige og nordøstlige provinser. De seneste angreb omfatter selvmordsbombeangreb i juni 2014 i Abuja, hvor mere end 20 mennesker blev dræbt og endnu flere såret nær Banex Plaza i Wuse II-området af Abuja og 2 bombeattentater den 2. oktober 2015 i to forstæder til Abuja, på hhv. et udendørsmarked og i nærheden af et trafikknudepunkt, med adskillige dræbte og sårede.

Den forværrede økonomiske situation i Nigeria kan give anledning til protestaktioner. Danske rejsende bør derfor undgå steder, hvor demonstrationer og politiske sammenkomster finder sted, da disse ofte udvikler sig til uroligheder, Rejsende opfordres derfor til at holde sig orienteret om lokale forhold. 

Der forekommer i flere delstater fra nord til syd meget voldelige episoder mellem kvæghyrder og fastboende bønder med flere dræbte og sårede på begge sider. De er således ikke rettet mod udlændinge, men der bør udvises skærpet opmærksomhed i områder med vandrende kvæghjorde.

Advarsel mod pirateri

Pirateri er en reel risiko for den internationale skibsfart og for lystsejlere flere steder i verden. For nærmere information henvises til Søfartsstyrelsen.

Særlige geografiske områder

Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til de nordlige og nordøstlige delstater. Dvs. delstaterne Adamawa, Borno, Yobe, Gombe, Taraba, Plateau, Bauchi, Jigawa, Kano, Katsina, Kaduna, Zamfora, Sokoto, Kebbi, Niger og Kogi.

Sikkerhedssituationen i det nordlige og nordøstlige Nigeria er i de senere år forværret. Der rapporteres om meget hyppige terrorangreb med mange dræbte, fortrinsvis udført af Boko Haram. Flere udlændinge er på det seneste blevet bortført.

Udenrigsministeriet fraråder ligeledes alle rejser til de sydøstlige delstater. Dvs. delstaterne Abia, Bayelsa, Delta, Akwa Ibom og Rivers, bortset fra Port Harcourt, hvortil alle ikke-nødvendige rejser frarådes.

Sikkerhedssituationen i Nigerdeltaet har længe været meget alvorlig. Der er sket en del bortførelser af folk, der arbejder i olieindustrien, og MEND (Movement for the Emancipation of the Niger Delta) og NDA (Niger Delta Avengers) har udført angreb mod olie- og gasindustrien.

Kriminalitet

Der er udbredt risiko for kriminalitet overalt i Nigeria. Efter mørkets frembrud bør man udvise ekstra forsigtighed. Man bør ikke færdes til fods, og man bør låse dørene i sin bil. Så vidt det er muligt, bør man sørge for at ankomme med fly til både Abuja og Lagos så tidligt på dagen, at man kan nå ind til byen inden mørkets frembrud.

Transport

Standarden på vejnettet i Nigeria er meget vekslende. I de store byer som Abuja og Lagos er vejene forholdsvis gode, men uden for byerne kan der være problemer med asfalteringen. Hertil kommer, at trafiksikkerheden er meget lav. Der køres hurtigt, og der overhales med høj hastighed både udenom og indenom de kørende biler. Antallet af trafikdræbte er meget højt.

Offentlig transport som taxaer og lokalbusser frarådes.

Flyvninger med nigerianske flyselskaber kan være forbundet med risiko. Danskere anbefales at undersøge, f.eks. gennem  rejsebureau, om flyselskabet er på EUs liste over flyselskaber, der ikke har tilladelse til at lande i EU pga. dårlig flysikkerhed. Der forekommer meget ofte store forsinkelser på indenrigsfly.

Andre risikoforhold

Homoseksualitet er forbudt ved lov og kan medføre fængselsstraf.

Fotografering ved lufthavne, militære installationer og andre officielle steder er forbudt.

Rejsesygeforsikring

Danskere i Nigeria er ikke dækket af det gule sygesikringsbevis, ligesom det blå EU-sygesikringsbevis heller ikke dækker. Alle danskere, der rejser til eller opholder sig i Nigeria opfordres derfor til at tegne en privat rejsesygeforsikring.

Sundhedsforhold

Råd og vejledning om vaccinationer og sygdomsforhold fås hos Statens Serum Institut eller Sundhedsstyrelsen. Gult vaccinationskort bør medbringes ved indrejsen.

Der gøres opmærksom på, at sygehusene i Nigeria ikke har samme standard og niveau som hospitaler i Danmark.

Registrér dig på Danskerlisten

Alle danskere, der rejser til eller opholder sig i Nigeria – uanset opholdets varighed – opfordres til at registrere sig på Danskerlisten med henblik på eventuel kontakt i tilfælde af akut opståede krisesituationer. Registrering kan ske her. Du kan også registrere dit ophold via app’en UM Rejseklar, som også giver dig nem adgang til råd, vejledning og bistand fra Udenrigsministeriet under rejsen. Download app'en fra Udenrigsministeriets hjemmeside.

Kort over Nigeria

Hvor du rejser hen, er din egen beslutning og dit eget ansvar. Udenrigsministeriet kan ikke holdes ansvarlig for oplysningerne i rejsevejledningerne.

Rejsevejledning