Spring til indhold
Abonnér

Rejsevejledning - Tyrkiet

Gyldig: 20.11.2018Senest redigeret  10.10.2018

Udvis ekstra forsigtighed:

Hele landet, undtagen stederne i den orange bjælke og den røde bjælke nedenfor.

Vær til enhver tid opmærksom på din personlige sikkerhed og hold dig opdateret om udviklingen via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne og dit rejsebureau.

Alle ikke-nødvendige rejser frarådes:

Provinserne Hatay, Kilis, Gaziantep, Sanliurfa, Mardin, Sirnak, Hakkari, Igdir, Agri, Van, Tunceli, Bingöl, Diyarbakir og Siirt.

Risiciene er så alvorlige, at du bør have særlige grunde til at besøge området/landet. Vigtige forretningsrejser og presserende familiebegivenheder kan få rejsende til at vurdere, at et besøg er nødvendigt.

Alle rejser frarådes:

Områder inden for 10 km fra grænsen til Syrien og Irak.

Meget høj sikkerhedsrisiko. Hvis du vælger at rejse, bør du søge professionel rådgivning.

Fold alle afsnit udFold alle afsnit sammen

Generel anbefaling

Efter næsten to år med undtagelsestilstand i Tyrkiet er denne blevet ophævet i juli 2018. Du kan dog fortsat se politi/militær i gaderne og opleve øget kontrol ved indgange til turistattraktioner osv. Det er vigtigt, at du altid har gyldigt billed-ID på dig.

Når du rejser til Tyrkiet, bør du til enhver tid være opmærksom på din personlige sikkerhed. De fleste danskere har dog ingen problemer under besøg i landet.

Vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser til provinserne Hatay, Kilis, Gaziantep, Sanliurfa, Mardin, Sirnak, Hakkari, Igdir, Agri, Van, Tunceli, Bingöl, Diyarbakir og Siirt. Der er risiko for terror, overfald og kidnapninger. Risiciene er så alvorlige, at du bør have helt særlige grunde til at rejse dertil.

Hvis du alligevel vælger at rejse til disse provinser, bør du kun benytte hovedvejene. Rejs kun uden for byerne i dagtimerne og aldrig alene. Du bør undgå at opholde dig i nærheden af politistationer, militærinstallationer og større offentlige bygninger.

Vi fraråder alle rejser til områder inden for en afstand af 10 km fra grænserne til Syrien og Irak. Der er meget høj sikkerhedsrisiko for terror, kamphandlinger og kidnapninger. Der er mange flygtninge i området. Hvis du vælger at rejse, bør du søge professionel rådgivning.

Risiko for terror

Der er en middel risiko for terror i Tyrkiet.

Konflikterne i Syrien og Irak, konfrontationerne mellem kurdiske militante grupper og tyrkiske sikkerhedsstyrker og senest Tyrkiets militære operationer i det nordlige Syrien har øget risikoen for terror i Tyrkiet.

Siden våbenhvilen mellem PKK og den tyrkiske stat blev brudt i juli 2015, og ISIL begyndte at udføre angreb, har Tyrkiet været ramt af en række store terrorangreb i Ankara og Istanbul. Mindre men hyppigere angreb har fundet sted i den sydøstlige del af landet.

Især var 2016 et blodigt år for Tyrkiet. Der skete bl.a. et angreb i Ankara i marts med over 35 dræbte. Et angreb i juni i Istanbul Atatürk Lufthavn dræbte 41 personer.

Under et kurdisk bryllup i Gaziantep i august blev 55 dræbt, og under et angreb nytårsnat blev 30 dræbt på natklubben Reina i Istanbul.

I 2017 har Tyrkiet ikke været ramt af større terrorangreb, men sikkerhedsstyrker har været mål i den sydøstlige del af landet.

Ifølge myndighederne har de afværget 32 planlagte ISIL-angreb de seneste to år, heraf ti i 2017.

I mange turistområder og ved turistattraktioner har myndighederne gjort en indsats for at øge sikkerheden.

I forbindelse med højtider vil der ofte være øgede sikkerhedsforanstaltninger ved offentlige steder som f.eks. metro og indkøbscentre.

Angreb vil kunne ske på steder, der bliver besøgt af mange vestlige turister. Du bør være forsigtig på steder, hvor der er mange mennesker. Det kan f.eks. være ved offentlige bygninger, turistattraktioner, indkøbscentre, markeder, trafikknudepunkter, hoteller, restauranter, caféer, natklubber og barer.

Læs mere om hvordan du bør forholde dig, hvis du rejser til lande med terrorrisiko.

Kriminalitet

Den generelle risiko for kriminalitet i Tyrkiet er forholdsvis lav. Risikoen for tyveri og røveri er dog stigende i større byer som f.eks. Istanbul og Izmir. Det gælder også tricktyverier.

I nattelivet bør du selv købe dine mad- og drikkevarer. Der er risiko for, at der bliver tilsat bedøvende stoffer. Du kan blive udsat for tyveri og overgreb.

I turistområder ved kysten har der været tilfælde af seksuelle overgreb.

Hvis du benytter wifi fra åbne netværk, f.eks. i lufthavnen, på caféer og på hoteller, kan du risikere at blive udsat for hacking. Læs mere om IT-sikkerhed på rejsen

Andre sikkerhedsrisici

Siden det mislykkede militærkup i juli 2016 og frem til juli 2018 har der har været undtagelsestilstand i Tyrkiet. Tyrkiske myndigheder har dog fortsat udvidede beføjelser på en række områder, som vedrører terrorbekæmpelse og sikkerhed. Det kan f.eks. påvirke retten til at forsamle sig, og hvor længe mistænkte kan være anholdt.

Kupforsøget har øget spændingerne mellem forskellige sociale, politiske, etniske og religiøse grupper. Du bør holde dig på afstand af opløb og demonstrationer. De kan udvikle sig voldeligt.

Især i det østlige Tyrkiet etablerer de tyrkiske myndigheder ind i mellem såkaldte ”sikkerhedszoner”. Områderne bliver afspærret med kort varsel og kan være lukkede i kortere eller længere tid.

Vi anbefaler, at du holder dig opdateret om den aktuelle sikkerhedssituation via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne og dit rejsebureau. Du bør altid følge de lokale myndigheders anbefalinger.

Naturkatastrofer

Der er risiko for alvorlige jordskælv i flere områder af Tyrkiet. I februar 2017 fandt en række jordskælv sted sydvest for Cannakkale (Gallipoli). Et jordskælv på 6,7 på Richter-skalaen fandt sted ud for kysten ved Bodrum i juli 2017.

Du bør holde dig opdateret om situationen via de lokale myndigheder, medierne og dit rejsebureau. Du bør altid følge myndighedernes anbefalinger.

Læs mere om risikoen for naturkatastrofer.

Få mere information på hjemmesiden for Tyrkiets Disaster and Emergency Management Authority (AFAD).

Transport

Du bør være meget forsigtig i trafikken. Det gælder især i de store byer, hvor trafikken er tæt og kaotisk. Veje og biler kan være i dårlig stand, og færdselsreglerne bliver ikke altid overholdt. Der sker mange alvorlige ulykker.

Du bør undgå kørsel uden for de større byer, når det er mørkt.

Vi anbefaler, at du kun kører med autoriserede taxaer. Du bør ikke tage imod tilbud om at køre med fremmede.

Lokale love og sædvaner

Når du rejser i Tyrkiet, er du underlagt tyrkisk lovgivning. Regler og procedurer afviger fra de danske. Straffene kan f.eks. være højere. 

Behandlingen af din sag ved domstolene kan være langtrukken og bureaukratisk. Du kan risikere, at du ikke må rejse ud af landet, før sagen er afgjort.

Forholdene i fængslerne kan være meget vanskelige.

Besiddelse af alle former for narkotika, selv i små mængder, er strengt forbudt og straffes hårdt.

Homoseksualitet er ikke ulovligt, men det er tabubelagt. Homoseksuelle bør undgå fysiske kærtegn på offentlige steder.

Særligt om indrejse og ophold

Danmark hjælper danske statsborgere og andre personer med fast ophold i Danmark.

Hvis du gerne vil rejse til Tyrkiet, skal du på forhånd nøje overveje, om du på grund af forhold i relation til de tyrkiske myndigheder ikke bør rejse. Det kan også være, at du har eller har haft kontakt til eller på anden måde har været eller er tæt på personer eller grupper, som de tyrkiske myndigheder anser som kriminelle eller terrorister.

Tyrkiet anvender universel jurisdiktion, hvilket betyder, at aktiviteter, som ikke i Danmark anses for ulovlige, kan være grundlag for retsforfølgelse i Tyrkiet, fordi de anses for ulovlige der. Det kan også gælde for danske statsborgere. Hvis du er i tvivl, kan du kontakte Tyrkiets ambassade i Danmark eller søge råd hos en advokat med kendskab til tyrkiske forhold.

Der har i den senere tid været tilfælde, hvor danskere er blevet nægtet indrejse i Tyrkiet uden nogen formel begrundelse. Nogle danskere med tyrkisk baggrund og tyrkere, der bor i Danmark, er også blevet nægtet udrejse af Tyrkiet. Det er sket med den begrundelse, at en retssag mod dem var ved at blive anlagt. En retssag kan risikere at trække ud i længere tid, og uden at det kan oplyses, hvad sigtelsen er.

Hvis du bliver anholdt, har du som dansk statsborger krav på at komme i kontakt med en dansk ambassade eller et dansk konsulat, hvis du selv ønsker det. Bed om at den danske ambassade eller det nærmeste danske konsulat bliver informeret straks.

Hvis du har dansk-tyrkisk dobbelt statsborgerskab, siger folkeretten, at du som udgangspunkt ikke kan få dansk beskyttelse (konsulær hjælp) over for Tyrkiet, hvis Tyrkiet ikke går med til det. Du skal være opmærksom på, at du som dansk-tyrkisk statsborger i Tyrkiet vil blive betragtet som tyrkisk statsborger. Den danske ambassade har derfor meget begrænset mulighed for at hjælpe dig.

Du skal altid kunne vise gyldigt billed-ID. En fotokopi af dit pas er oftest nok. Politiet kan dog kræve at se selve passet.

Læs mere om pas- og visumregler.

Sundhedsforhold

Du kan finde information om sundheds- og sygdomsforhold hos Statens Serum Institut eller Sundhedsstyrelsen. Du kan også spørge din praktiserende læge og på vaccinationsklinikker.

Læs om hvordan du får din medicin med på rejsen.

Hospitaler og lægehjælp i Tyrkiet, både offentlig og privat, er af god standard og udbredt. Der findes privathospitaler af høj standard i de større byer.

Akut læge- og ambulanceassistance er oftest tilgængelig.

Rejseforsikring

Vi opfordrer dig til at tegne en privat rejseforsikring, før du rejser til Tyrkiet. 

I Tyrkiet er du hverken dækket af det gule sygesikringsbevis eller det blå EU-sygesikringsbevis.

Læs mere om rejseforsikringer.

Kontakt

Kontaktoplysninger til den danske ambassade i Ankara og generalkonsulatet i Istanbul og til danske konsulater i Tyrkiet.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7, hvis du har spørgsmål eller er kommet i en nødsituation i udlandet.

Mere information

Før du rejser, kan du evt. kontakte Tyrkiets ambassade i Danmark for yderligere information.

Læs rejsevejledninger fra andre landes udenrigsministerier.

 

Rejsevejledningen for Tyrkiet er senest opdateret den 8. oktober 2018 med redaktionelle ændringer. Det overordnede sikkerhedsniveau er ikke ændret.

Kort over Tyrkiet

Hvor du rejser hen, er din egen beslutning og dit eget ansvar. Udenrigsministeriet kan ikke holdes ansvarlig for oplysningerne i rejsevejledningerne.

Rejsevejledning