Spring til indhold

Danmark har ikke medfinansieret palæstinensisk kvindecenter

30.05.2017  14:03
I anledning af navngivningen af et palæstinensisk kvindecenter i Burqa på Vestbredden efter den palæstinensiske terrorist Dalal Mughrabi, kan Udenrigsministeriet oplyse følgende:
 
24/7 har i dag en historie om danske midler til Palæstina, der skulle være gået til glorificering af terrorister. Det passer ikke.
 
Norge kræver tilbagebetaling af midlerne fra et norsk-finansieret kvindecenter på Vestbredden.  Den norske udenrigsminister har i en pressemeddelelse fordømt navngivningen af centret efter en terrorist. Danmark tilslutter sig fordømmelsen af glorificeringen af terrorister. 
 
Det ville vi heller aldrig acceptere fra dansk side.  Vi ville også have krævet tilbagebetaling, hvis der havde været dansk medfinansiering i projektet. 
 
Men det er der ikke. Så enkelt er det.
 
Navngivningen af kvindecentret, som der altså ikke har været dansk medfinansiering til, er foretaget af det lokale landsbyråd i Burqa på egen hånd. Hverken Norge eller den NGO (WATC), som Norge har samarbejdet med om projektet, har været vidende om det.
 
Udenrigsminister Anders Samuelsen har allerede i sidste uge bedt om en grundig gennemgang af de organisationer, vi støtter. Vi skal være helt sikre på, at den danske støtte bidrager positivt til menneskerettighedsarbejdet i de palæstinensiske områder.  Det kan vise sig nødvendigt at trække støtten til nogle af dem.  Og vi indgår ikke nye kontrakter med organisationer i de palæstinensiske områder, før resultatet af undersøgelsen foreligger.
 
Baggrund:
Ifølge det oplyste er navngivningen sket på foranledning af det lokale landsbyråd i Burqa, og at det er sket uden, at Norge og WATC har været involveret.  WATC er blandt de p.t. 24 organisationer, som modtager støtte gennem det fælles donorsekretariat, hvor DK, Holland, Schweiz og Sverige har igangsat en proces for at rydde op i antallet.  Det foreligger videre oplyst, at kvindecenterprojektet i Burqa ikke var finansieret af donorsekretariatet, og at der ingen danske midler er involveret.