Gå til indhold

Hvad er korruption?

Korruption tager forskellige former, men den går altid ud over de svageste i samfundet. Korruption er at finde i alle lande, men der er stor forskel på, hvor udbredt og systematisk den er.

Korruption bliver defineret i Udenrigsministeriets anti-korruptionspolitik som ”misbrug af betroet magt for egen vindings skyld”. 

Denne definition bliver anvendt både i den danske straffelov, i internationale konventioner og af organisationer som Transparency International og Verdensbanken. Definitionen omfatter både den korruption, der finder sted med store beløb på højere politisk niveau og med mindre beløb på lavere administrativt niveau.

Korruption modvirker udvikling

Konsekvenserne af korruption kan være alvorlige og kan i sidste ende reducere eller ligefrem modvirke udviklingen i de lande, den foregår i. På den måde kan korruption have betydning for økonomisk vækst, udenlandske investeringer, udformning af finanslove, offentlige investeringer, social lighed mm.

Det samlede billede er, at korruption er ødelæggende for udvikling. Korruption rammer fattige befolkningsgrupper hårdere end rige.

Omfanget af korruption i forskellige lande

Per definition foregår korruption i det skjulte, og det er derfor svært at måle. Et bud på det globale omfang af korruption gav World Economic Forum i 2018, hvor de anslog at ca. 5% af verdens bruttonational (BNP) forsvandt i misbrug og korruption. Det er faktisk det tilsvarende beløb FN har vurderet, der mangler for at opnå verdensmålene (SDG).

Der er stor forskel på omfang og form af korruption i enkeltlande. En af de mest kendte målinger for, hvordan niveauet af korruption bliver vurderet i verdens lande, er den internationale NGO, Transparency Internationals (TI) årlige oversigt. TI offentliggør ”Corruption Perceptions Index”, hvor landene er rangordnet på baggrund af ekspertvurderinger af opfattelsen af korruption i den offentlige sektor. TI har også udgivet håndbøger om forebyggelse af korruption.

Anti-Corruption Resource Centre (U4) foretager ekspertvurderinger af opfattelsen af korruption i den offentlige sektor. Forskningscentret hjælper donorer med, hvordan de kan forbedre og effektivisere deres bekæmpelse af korruption.

Danmark støtter såvel TI som U4 i deres arbejde med at kortlægge korruption og finde de bedste værktøjer til at bekæmpe misbrug.