Spring til indhold

Stort København-møde om Somalias fremtid

19.11.2014  06:02

Danmark afholder de næste to dage et stort internationalt ministermøde om Somalia i København. Mødet i København bliver det første store, internationale højniveaumøde, der på ministerniveau følger op på den ambitiøse New Deal landeaftale om Somalia (Somali Compact), der blev vedtaget i Bruxelles i september 2013.

Udover Somalias præsident, Hassan Sheikh Mohamud, og andre ledende politikere fra Somalia, deltager en lang række ministre fra hele verden, EU’s udenrigsrepræsentant Mogherini og repræsentanter fra FN og andre internationale og regionale organisationer. I alt er der over 300 deltagere i mødet, der finder sted på Crowne Plaza i København og åbnes af statsminister Helle Thorning-Schmidt. Danmark er vært for mødet, mens Somalia og FN er formænd (co-chairs).

Udenrigsminister Martin Lidegaard udtaler:

”Det er positivt, at det lykkes at holde det internationale højniveaumøde i København trods den politiske uro i Somalia. Det skyldes et stort diplomatisk arbejde fra Danmark og vores internationale partnere og pres på den somaliske ledelse. Jeg har i løbet af den seneste uge personligt været i kontakt med den somaliske præsident, premierministeren og parlamentsformanden, hvor jeg har understreget, at den politiske krise underminerer tilliden til regeringen og skader den somaliske befolkning.

Ministermødet skal sende et klart politisk budskab om, at det internationale samfund er klar til at hjælpe Somalia på rette vej, men også at vi stiller klare krav til den politiske ledelse i Somalia. Det skylder vi den hårdt prøvede somaliske befolkning. Det somaliske lederskab bør række ud til hinanden og til de mange forskellige parter. Det handler om at skabe forsoning, stabilitet og resultater.” 

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen udtaler:

”Det danske engagement i og omkring Somalia har gennem de seneste to årtier givet gode resultater. I samarbejde med den somaliske regering, civilsamfund, FN og Den Afrikanske Union har vi arbejdet på at gøre en fejlslagen stat, der har lidt under borgerkrig, ekstrem fattigdom, flygtningestrømme, truende hungersnød, pirateri og terror - til et fredeligt land. Vores engagement i Somalia indebærer høje politiske, sikkerhedsmæssige og finansielle risici. Det kræver dansk risikovillighed.

Danmark har de seneste par år ydet årligt ca. 200 millioner kroner til udviklings- og stabiliseringsindsatser i Somalia. Støtten dækker aktiviteter i den skarpe ende af skalaen som f.eks. støtte til AU’s  militære mission, AMISOM, og militær farvandsovervågning  sammen med blødere tiltag som at opbygge et retssystem,  internationale  bestræbelser på at  sikre retlige rammer for  bekæmpelse af pirateri, fremme vækst og  beskæftigelse  i Somalia  samt god  regeringsførelse. 

Lige nu er vi ved at lægge sidste hånd på strategien for det danske engagement i og omkring Somalia i årene 2015-2017. Hvordan vi udmønter bistanden, og hvem vi konkret støtter kan justeres afhængig af om Somalias politiske ledelse er i stand til at levere de resultater, vi forventer og kræver. Men støtten er nødvendig for at sikre en stabil og sikker fremtid for den somaliske befolkning."

For yderligere information kontakt:
Presserådgiver for udenrigsministeren, Marcus Carter Mathiasen, tlf.: 4153 2567
Presserådgiver for handels- og udviklingsministeren: Poul Kjar, tlf.: 4186 5975