Spring til indhold

Dansker udnævnt som FN’s særlige udsending til Sydsudan

23.07.2014  19:58

Dansker udnævnt som FN’s særlige udsending til Sydsudan

FN’s Generalsekretær Ban Ki-moon har udnævnt den erfarne danske diplomat Ellen Margrethe Løj til FN’s særlige udsending til Sydsudan.

Med ansvaret for FN’s mission i Sydsudan vil Ellen Margrethe Løj stå i spidsen for det internationale samfunds arbejde med at håndtere den nuværende krise og fremme fred og sikkerhed med fokus på beskyttelse af civile, monitorering af menneskerettigheder og undersøgelse af menneskerettighedskrænkelser, støtte til overvågning af våbenhvile, samt facilitering af humanitær bistand.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen udtaler:

”Jeg er glad for, at Danmark med udnævnelsen af Ellen Margrethe Løj som FN’s særlige udsending til Sydsudan knyttes endnu tættere til FN’s og det internationale samfunds vigtige bestræbelser på at sikre varig fred i Sydsudan.

Situationen i Sydsudan er yderst alvorlig med massive menneskerettighedskrænkelser, horrible overgreb på kvinder og børn og en dyb humanitær krise, der af FN er klassificeret som allerhøjeste kriseniveau. Det er en yderst vanskelig post, Ellen Margrethe Løj nu skal varetage, men jeg er overbevist om, at hun i sin nye, indflydelsesrige stilling vil kunne spille en konstruktiv rolle i det internationale samfunds indsatser for at sikre stabilitet og fremgang i Sydsudan. Til gavn for Sydsudan selv og for regionen.”

Tre år efter Sydsudan opnåede uafhængighed under stor international bevågenhed er landet kastet ud i voldelig konflikt og etnisk forfølgelse. Siden midten af december 2013 er mere end 1,5 millioner sydsudanesere fordrevet fra deres hjem, heraf omkring 400.000 til nabolandene, hvor de lægger et stort pres på ressourcer og humanitære organisationer. Knap 5 millioner er gjort afhængige af akut nødhjælp. Den massive humanitære krise i Sydsudan, hvor regntiden samtidig gør store dele af landet ufremkommeligt, har fået FN til at advare mod forestående risiko for hungersnød.

FN’s mission i Sydsudan, United Nations Mission in the Republic of South Sudan (UNMISS) omfatter op til 12.500 militært personale, 1.323 civilt politi-personel samt civile eksperter. Ellen Margrethe Løj kan i sin nye stilling i Sydsudan trække på sine meget omfattende erfaringer fra diplomatiet og internationalt udviklingssamarbejde, fra bl.a. Udenrigsministeriet, EU og FN. Ellen Margrethe Løj var bl.a. Danmarks ambassadør til FN i New York og øverste chef for Udenrigsministeriets udviklingspolitiske engagement, inden hun i 2008 blev udpeget som FN’s særlige repræsentant til Liberia.

Danmark har et mangesidet og mangeårigt engagement i Sydsudan, der omfatter både udviklingsbistand, freds- og stabiliseringstiltag, humanitær bistand og udstationering af militært personel fra Forsvaret og civile eksperter. I april besluttede regeringen at omlægge 45 mio. kr. - knap halvdelen af dette års udviklingsbistand - til akutte indsatser via FN og den regionale samarbejdsorganisation IGAD. Regeringen bevilligede i maj yderligere 55 millioner kroner i akut nødhjælp til landets hårdt ramte befolkning. Danmark har således siden krisens udbrud givet 197 millioner i humanitær bistand til Sydsudan.

Pressehenvendelser til Peter Bøgh Jensen, tlf. 33920380, mobil 50876643