Spring til indhold

Udenrigsminister Jeppe Kofod besøger Indonesien og Japan: Klimakampen fortsætter efter COP26

19.11.2021  14:32

Asien er helt uomgængelig, hvis klimakampen skal vindes. Uden signifikante reduktioner i lande som Kina, Indien, Japan, Indonesien og Pakistan bliver klimakampen tabt. Udenrigsministeren foretager rejsen til Indonesien med en række danske virksomheder.

”Indonesien er et uhyre interessant land, når der for alvor skal handles på den grønne omstilling. Danmark har netop doneret 100 millioner kroner til nedlukning af kulkraftværker i blandt andet Indonesien, og indsatsen med at lukke for de sorte energikilder skal gå hånd i hånd med at skabe de nye grønne løsninger. Dem kan de danske virksomheder levere, og jeg glæder mig til at drøfte de muligheder, vi sammen kan skabe,” siger Jeppe Kofod.

Indonesien er verdens fjerde største land målt på befolkningsantal og ligger i top ti over verdens største udledere af CO2. Her står energisektoren, affaldssektoren og storforbrugende virksomheder for langt størstedelen. Interessen for at samarbejde med Danmark om nye løsninger og teknologier efterspørges i høj grad fra indonesisk side til at understøtte landets grønne omstilling.

Udenrigsministeren besøger blandt andet Indonesiens største cementfabrik, hvor danske virksomheder leverer løsninger, der gør produktionen grønnere. Cement udgør i dag godt syv procent af verdens CO2-udledning.

Når udenrigsministeren den 24. november gæster Tokyo bliver det grønne fokus suppleret med udveksling af danske erfaringer inden for digitalisering og energi. Japan er verdens tredje største økonomi og den femte største udleder af CO2. Derfor vil turen blive anvendt til at øge samarbejdet mellem Japan og Danmark i forhold til havvind og cirkulær økonomi. Udenrigsministeren vil benytte besøget til at fremme færdiggørelsen af en fælles strategisk handlingsplan med fokus på blandt andet grøn transition mellem Japan og Danmark.

”Japan har præsenteret ambitiøse målsætninger med karbonneutralitet i 2050 og 46 procent reduktion af drivhusgasser i 2030. Det giver grønne samarbejdsmuligheder for danske virksomheder,” siger Jeppe Kofod.

Øget dansk fokus på sikkerhedspolitik i Asien

I kraft af sikkerhedspolitiske spændinger, teknologisk udvikling og økonomisk opsving flytter verdens politiske og økonomiske fokus mod Indo-Pacific-regionen. Udenrigsministeren vil derfor også bruge turen på at stille skarpt på sikkerhedsudfordringer i Indo-Pacific. En region som har voksende betydning for både Danmark og EU, og hvor den skærpede geopolitiske konkurrence mellem USA og Kina særligt udspiller sig.

”Vi kan tydeligt se, hvordan regionen betyder mere og mere for den globale sikkerhed. Som en stor søfartsnation er det særligt vigtigt for Danmark, at vi sikrer fri sejlads. Men det store billede er selvfølgelig, at hele verdens fred og stabilitet pludselig kan være truet, hvis spændingerne i regionen løber ud af kontrol,” siger Jeppe Kofod.

Udenrigsministeren vil under rejsen besøge PT PAL skibsværft i Surabaya, hvor danske virksomheder arbejder med design og udstyr til de fartøjer, der skal patruljere omkring Indonesien.

I Japan mødes udenrigsministeren med både sin japanske kollega og den japanske forsvarsminister. Møderne vil blive benyttet til udtrykke Danmarks fulde støtte til et styrket NATO-samarbejde med Stillehavspartnerne eksempelvis på områder som cyberforsvar, maritim sikkerhed, nedrustning og nye teknologier.

Udenrigsministeren mødes også med sammenslutningen af sydøstasiatiske lande ASEAN’s generalsekretær, Lim Jock Hoi.

For yderligere information, kontakt ledende presserådgiver for udenrigsministeren, Sissel Christine Søe: +45 51 83 74 14 eller [email protected].