Spring til indhold

10 millioner kroner ekstra til akut humanitær krise i Yemen

08.07.2015  15:31

Regeringen har i dag bevilget yderligere 10 millioner kroner til det borgerkrigsplagede Yemen. Her har de seneste måneders tiltagende konflikt mellem regeringsstyrker og væbnede Houthi-militser ført landet ud i en stadigt dybere humanitær krise. I den sidste måned er krisen blevet yderligere tilspidset, idet antallet af luftbombardementer er steget og kampene på jorden intensiveret. Derudover har blokader af landets havne gjort det sværere at få forsyninger frem til befolkningen.

Udenrigsminister Kristian Jensen udtaler: ”Den humanitære krise i Yemen er lige nu mere alvorlig og akut end nogensinde før. 21 millioner mennesker har behov for en eller anden form for nødhjælp. Situationen er desperat for landets befolkning og destabiliserende for hele regionen, der i forvejen er udfordret af fattigdom, ekstremisme og radikalisering. Derfor er Danmark klar til at imødekomme FN’s appel og bidrage, hvor behovet er størst”.

Baggrund

FN klassificerede i sidste uge krisen som niveau 3, hvilket er den mest alvorlige klassificering af humanitære kriser. Mere end 11 millioner mennesker i Yemen har lige nu behov for beskyttelse mod overgreb, mere end 1 million er fordrevet fra deres hjem, næsten 13 millioner får ikke tilstrækkelig mad, og over 9 millioner har begrænset adgang til drikkevand. Sikkerhedssituationen samt store problemer med bl.a. import af varer og udtalt mangel på brændstof gør det svært at få bistanden ud til de dele af befolkningen, der har størst behov, og den humanitære krise forventes at blive værre i de kommende måneder.

Det danske bidrag på 10 millioner kroner vil gå til at støtte humanitære indsatser gennem den Internationale Røde Kors Komité, ICRC. Indsatserne omfatter bl.a. uddeling af fødevarer og anden nødhjælp, sundhedsydelser, støtte til vandforsyning m.v. ICRC er blandt de humanitære organisationer, der har bedst adgang til Yemens mest sårbare befolkningsgrupper. Med det nye bidrag vil Danmarks humanitære støtte til Yemen i 2015 nå op på 39,8 millioner kroner.

For yderligere information kontakt:

Presserådgiver Dorte Mikkelsen, tlf. 50778698