Spring til indhold

Afrika: Virksomheder snyder for milliarder

11.05.2014  23:58
Private virksomheder snyder Afrikas fattigste nationer for milliarder af kroner. Et nyt studie skønner, at lyssky handelstransaktioner har snydt fem af Danmarks vigtigste partnerlande i Afrika for ikke mindre end 350 milliarder kroner.

Private virksomheder snyder Afrikas fattigste nationer for milliarder af kroner. Et nyt studie skønner, at lyssky handelstransaktioner har snydt fem af Danmarks vigtigste partnerlande i Afrika for ikke mindre end 350 milliarder kroner.

Det er Uganda, Ghana, Mozambique, Kenya og Tanzania, der på ti år kan have mistet omkring 10 procent af deres offentlige indtægter, der kunne være brugt til investeringer i landets infrastruktur, men som i stedet er blevet unddraget landene på illegal vis.

”Det er dybt urimeligt og uanstændigt, at snyd med moms, told og skat har en så alvorlig effekt på økonomierne i fattige afrikanske lande. Jeg er overbevist om, at øget handel og øgede udenlandske investeringer er vejen frem i kampen mod fattigdom. Men det skal ske på lovlige og ordentlige vilkår, så udviklingslandene ikke svindles for indtægter, der kunne være brugt på skoler, veje og hospitaler,” siger handels- og udviklingsminister Mogens Jensen og uddyber:

”De private virksomheders fusk kan jo også risikere at underminere det langsigtede formål med vores udviklingssamarbejde om at bidrage til, at landene kan klare sig selv. Men det er jo svært, når pengene på illegal vis fosser ud af landene.”

Ifølge Mogens Jensen er det derfor også vigtigt at få den private sektor i tale – ikke bare i Danmark, men globalt.

”Danske virksomheder er i front, når det handler om social ansvarlighed og lovlydighed, og de kan lære andre lidt om god handelsskik. Vi skal også bistå landene med at opbygge kapacitet i deres skatte- og kontrolsystemer, så de kan få stoppet de illegale kapitalstrømme. Det arbejder vi på i blandt andet Tanzania, Ghana og Mozambique.”

Det Danida-finansierede studie, ”Hiding in Plain Sight; Trade Misinvoicing and the Impact of Revenue Loss in Ghana, Kenya, Mozambique, Tanzania and Uganda 2002-2011”, er udarbejdet af eksperter fra tænketanken Global Financial Integrity i Washington.

Studiet skønner, at de samlede illegale pengestrømme ind og ud af ladene på 10 år udgjorde 6,6 procent af Ghanas BNP, 7,8 procent af Kenyas, 9 procent af Mozambiques, 9,4 procent af Tanzanias og 7,1 procent af Ugandas.

Rapporten, der kan downloades neden for, præsenteres i dag af Raymond Baker præsident for Global Financial Integrity, og Martin Bille Hermann, udviklingspolitisk direktør i Udenrigsministeriet, ved et seminar på Dansk Institut for Internationale Studier. Læs mere om det her

Læs ministeren og Raymond Bakers fælles pressemeddelelse her

For yderligere information kontakt:
Poul Kjar, presserådgiver, tlf.: 41 86 59 75

Hiding in Plain Sight; Trade Misinvoicing and the Impact of Revenue Loss in Ghana, Kenya, Mozambique, Tanzania and Uganda 2002-2011