Spring til indhold

Nyt dansk Syrienprogram skal støtte de moderate kræfter i Syrien

16.05.2014  07:56
Udenrigsminister, Martin Lidegaard, og handels- og udviklingsminister, Mogens Jensen, lancerer i dag et 1-årigt Syrien-program for 2014 og en strategisk ramme for Syrien-bistanden for 2014 og 2015.

Udenrigsminister, Martin Lidegaard, og handels- og udviklingsminister, Mogens Jensen, lancerer i dag et 1-årigt Syrien-program for 2014 og en strategisk ramme for Syrien-bistanden for 2014 og 2015.

Der er afsat 100 mio. kr. i 2014 til det nye Syrien-program, som er en vigtig brik i de danske bestræbelser på at hjælpe befolkningen i de oppositionskontrollerede områder i Syrien i samarbejde med den moderate del af oppositionen. Derudover støttes en række menneskerettigheds- og civilsamfundsprojekter, samt indsatser, der skal fremme en politisk løsning på konflikten.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen udtaler:

”Efter mere end tre års konflikt i Syrien er der et enormt behov for ikke bare en humanitær indsats, men også for en egentlig stabiliserings- og udviklingsindsats. Det gælder i særlig grad i de oppositionskontrollerede områder, hvor store dele af befolkningen ikke har adgang til selv de mest basale ydelser. Med det nye Syrienprogram ønsker vi at forbedre den syriske befolkning adgang til basale serviceydelser såsom vand, elektricitet, uddannelse og sundhed. Et andet vigtigt indsatsområde er politi-og retssektoren, hvor vi støtter de moderate, civile aktører, som arbejde for at forbedre retssikkerheden for lokalbefolkningen. Med de nye program støtter Danmark også syriske menneskerettighedsaktivister og civilsamfundsorganisationer, og vi støtter bl.a. FN’s bestræbelser på at finde en politisk løsning.”

Udenrigsminister Martin Lidegaard udtaler:

"Med programmet fordobler vi vores stabiliserings- og udviklingsindsatser i Syrien og sender samtidig et klart signal til den syriske befolkning og den moderate opposition om, at Danmark står bag dem. Situationen i Syrien er hjerteskærende, og der er ikke lette løsninger. Vi støtter massivt der, hvor vi kan gøre en forskel. Danmarks samlede Syrien-indsats er på næsten 1 mia. kr."

Baggrund
Programmet finansieres over Freds- og Stabilitetsfonden med 80 mio. kr. og Det Arabiske Initiativ med 20 mio. kr. Dermed har regeringen afsat i alt 204 mio. kr. til stabiliserings- og udviklingsindsatser i Syrien i perioden 2012-14. Pengene kommer oven i det betydelige danske humanitære bidrag på 682 mio. kr.
 
For yderligere information kontakt:
Asbjørn Haugstrup, særlig rådgiver for udenrigsministeren, tlf.: 2672 9421
Poul Kjar, presserådgiver for handels- og udviklingsministeren, tlf.: 4186 5975