Gå til indhold

Indonesien vil ikke være skraldestat mere

Skraldeproblemerne i Indonesien har de seneste år hobet sig op. Danske projekter og investeringer skal hjælpe med omstillingen til et mere bæredygtigt affaldssystem.


Indonesien er et land i rivende vækst med en befolkning på 260 millioner mennesker, en voksende middelklasse og ændrede forbrugsmønstre. Det sætter sine tydelige spor – specielt i affaldssektoren, hvor infrastruktur og affaldshåndtering har svært ved at følge med.

Kapaciteten på lossepladserne er ved at slippe op - mængden af skrald stiger år for år, og der er intet system til at sortere eller genanvende affaldet. På Bantar Gabang lossepladsen i udkanten af den indonesiske hovedstad Jakarta hober skraldet sig op i kilometerlange affaldsbjerge, og samlere forsøger at finde værdier som metal og hård plast blandt dyngerne af madaffald og alverdens brugte husholdningsartikler.

Et nyt dansk-indonesisk samarbejde skal identificere systemløsninger og teknologier, der kan reducere de enorme affaldsmængder og øge genbrug af skraldet. Samarbejdet skal være med til at indfri de ambitiøse mål, som Indonesien har sat sig på affaldsområdet.


Ambitiøse mål skal vende udviklingen

Inden 2025 vil den indonesiske regering reducere affaldsmængderne med 30 procent og øge genanvendelsen af skrald med 70 procent.

Den indonesiske organisation InSWA (Indonesia Solid Waste Association) har i flere år samarbejdet med danske myndigheder omkring udviklingen at det indonesiske affaldshåndteringssystem. Vice generalsekretær i InSWA, Mochamad Satya Oktamalandi, ser Danmark som en vigtig partner:

"Vi kan bruge danske løsninger og metoder til at udvikle de bedste systemer til affaldshåndtering. Danske erfaringer kan lære os, hvordan vi kan opnå en bedre anvendelse af vores begrænsede ressourcer.”

Affald ender i Indonesiens smukke natur

Konsekvenserne af de massive affaldsproblemer spreder sig også langs Indonesiens kystlinjer og i havet, der omgiver landets mange tusinde øer. Skraldet ender i naturen og økosystemet og påvirker i stigende grad dyr og planter. Indonesien er samtidig verdens andenstørste udleder af plastik i verdenshavene og overgås kun af Kina.

17 % af verdens koralrev ligger i Indonesiens havarealer og landet har den største biodiversitet i verden. Koralrevene med tilhørende dyreliv bringer ikke alene turister til landet – de forsyner også millioner af indonesere med fødevarer. Indonesien er på den måde dybt afhængig af marinelivet, hvilket gør forureningen ekstra problematisk for landet.


Dansk støtte hjælper hav- og kystområder
Miljøstyrelsen i Danmark har indgået et nyt samarbejde med det indonesiske miljøministerium for at hjælpe Indonesien med at nå sine målsætninger for håndtering og behandling af husholdningsaffald. Konkret har Udenrigsministeriet placeret en Vækstrådgiver på den danske ambassade i Indonesien, der skal skabe netværk, facilitere partnerskabet, og bringe nogle af de centrale problemstilling på miljøområdet op på et højere politisk niveau.

Siden 2005 har Danmark støttet op om indonesernes planer for at forhindre, at hygiejnebind, karklude, plastikposer og øldåser ender i havet. Det er blandt andet sket gennem støtte til affaldsplaner for kystbyer på øen Java og grønne ”Waste-to-Energy”-projekter.