Gå til indhold

Uganda: Pandekager og kondomer mod aids

Ved at tale åbent om sex – også med de unge – er det lykkedes Uganda at knække aids-kurven. Men kampen er langt fra slut. Den målrettede indsats fortsætter med dansk støtte.
""

Dansk støtte i kamp mod hiv/aids
Uganda var blandt de lande, der blev tidligst og hårdest ramt af hiv/aids-epidemien. Det første tilfælde blev diagnosticeret i Uganda i 1982, og så gik det stærkt: I starten af 1990erne var næsten hver femte (18,5 pct.) voksne ugander hiv-positiv. Regeringen – med præsident Museveni i spidsen – reagerede hurtigt og håndfast med en målrettet forebyggelses- og oplysningsindsats, der helt fra starten modtog dansk støtte.

Aids-Kurven knækket
Ikke mindst ved at tale åbent om sex og brug af kondomer lykkedes det Uganda at knække aids-kurven så eftertrykkeligt, at hiv-prævalensen i 2005 nåede helt ned på 6,4 pct. Det er blevet kaldt en af de første og største succeshistorier i kampen mod hiv/aids.


Risikogrupper stadig hårdt ramt
Men kampen er langt fra slut. Faktisk er hiv-prævalensen steget det seneste årti, så den nu er på godt 7 pct. En af årsagerne er, at hiv/aids stadig florerer hyppigt i særlige risikogrupper som langturschauffører, bøsser og sex-arbejdere/prostituerede. For eksempel er hver 3. prostituerede i Uganda hiv-positiv. Det er det højeste tal i Afrika syd for Sahara.

Ugandas officielle mål er at udrydde hiv/aids i 2030. Hvis det skal nås, er der både behov for at styrke den målrettede indsats over for høj-risikogrupperne og for at fortsætte den brede, forebyggende indsats, især blandt unge. Danmark støtter begge typer af indsatser.


Hot, pink, smooth
“Hot, pink, smooth” står der på de skrigende, lyserøde pakker med kondomer, som med rund hånd uddeles fra den mobile hiv/aids-klinik og -rådgivning i slumkvarteret Kawempe i Ugandas hovedkvarter Kampala. Her stikkes ikke noget under stolen. Kondompakkerne skal være til at få øje på. Det er også tydeligt, at en særlig gruppe af de fremmødte unge kvinder og piger er prostituerede – eller sexarbejdere, som det kaldes her.

”Det er fattigdom, der driver piger og kvinder ud i prostitution,” fortæller Claire, der selv er tidligere sexarbejder. Et lukrativt erhverv er det ikke. Kunderne giver typisk, hvad der svarer til 6 kr. for 30 minutter med en prostitueret. Nogle af dem er parate til at betale mere, hvis de kan slippe for at bruge kondom.


Gratis kondomer og HIV-test
Det er en af grundene til, at hiv/aids stadig er udbredt blandt sexarbejdere i Uganda. Og til at organisationen AMICAALL gør en særlig indsats for blandt de prostituerede i Kampalas slumkvarterer: Uddeler gratis kondomer, tilbyder gratis adgang til at blive testet for hiv, oplysning om medicinsk behandling til hiv-positive osv.

AMICAALL støttes af Danida og har en særlig strategi for at nå ud til de prostituerede. AMICAALL tager ud til de steder som Kawempe, hvor sexarbejderne er. Og så træner de nogle af sexarbejderne som Claire til at rådgive og hjælpe deres kolleger. Og den strategi virker: Med støtten fra Danida anslår AMICAALL selv at være nået ud til omkring 100.000 ugandere i de særlige risikogrupper for hiv/aids som sexarbejdere gennem de seneste to år.


Lige ud af posen
Danmark støtter også organisationen Straight Talk, der i mere end 20 år har oplyst Ugandas unge om sex og samliv ved at ’tale lige ud af posen’. Det sker i tusindvis af Straight Talk-klubber på landets skoler, hvor de unge kan mødes og snakke frit om sex og seksualitet.

Straight Talk-klubberne, der findes på skoler i hele Uganda, løbes i gang af folk fra organisationen Straight Talk, der også sender medarbejdere ud på skolerne for at rådgive klubmedlemmerne om sex og samliv, og hvordan de kan tage det op blandt de andre studerende.


Smitter ikke gennem luften
”Tidligere troede jeg, at hiv/aids også smittede gennem luften, så jeg undgik de hiv-positive,” fortæller Prudence fra Straight Talk-klubben på Namboole High School i Kampala. ”Nu ved jeg, at hiv ikke smitter på den måde, og det er jeg med til at fortælle andre om. Det betyder, at de hiv-positive på skolen ikke længere er så isolerede som tidligere.”

Køb en pandekage - få en snak
På Namboole High School bager Straight Talk-klubbens medlemmer pandekager, som de sælger til deres medstuderende for at tjene penge til klubbens aktiviteter.

I klubberne snakkes der både om vigtigheden af ikke at lade sig presse til tidlig, seksuel debut og om at bruge kondomer, og der er flere ting, der tyder på, at indsatsen virker. F.eks. er antallet af teenage-graviditeter faldet mærkbart på flere af skolerne med aktive Straight Talk-klubber. 


Fakta: hiv/aids i Uganda
Samlet befolkning: 39 mio.
Hiv-prævalens blandt 14-49-årige: 7,3 pct.
Antal smittede: 1,4 mio. (i Danmark 6.000)
Tilgang af smittede i 2014: 83.000 (i Danmark 192)
Dødsfald som følge af aids i 2014: 28.000
I antiretroviral behandling: 890.000