Spring til indhold

Udenrigsministeriet fraråder fortsat alle rejser til hele verden

13.01.2021  19:29

En række skærpede COVID-19-restriktioner har været gældende i Danmark frem til den 17. januar for at minimere smittespredningen. Regeringen har i dag besluttet at forlænge restriktionerne med yderligere tre uger. Det har også betydning for de skærpede rejsevejledninger, som blev annonceret den 8. januar. 

Alle rejser til hele verden frarådes nu frem til og med den 7. februar. Forlængelsen sker som led i smittehåndteringen med coronavirus/COVID-19 i Danmark, hvor fortsat begrænsning af rejseaktivitet er et væsentligt element i indsatsen for at have kontrol med smittespredningen samtidig med, at mutationer af coronavirus forekommer i flere lande. 

De danskere, der allerede er på rejse, behøver fortsat ikke at rejse hjem med det samme. Udenrigsministeriet anbefaler, at man i tvivlstilfælde kontakter sit fly- eller rejseselskab for at undersøge hjemrejsemulighederne. 

Der er stadig ruteflyforbindelser til Danmark via flere transitlufthavne, men situationen kan hurtigt ændre sig, som det tidligere er sket under pandemien. Desuden er det vigtigt, at de rejseråd og sundhedsanbefalinger, som gives herunder, følges.

De forlængede skærpelser af rejsevejledningerne betyder, at også erhvervsrejser, som ellers er anset som nødvendige rejser, fortsat frarådes. Der gælder dog visse undtagelser. Eksempelvis i forbindelse med levering af varer og tjenesteydelser ind og ud af landet. Se konkrete undtagelser på www.coronasmitte.dk. 

De forlængede skærpelser betyder også, at modellerne for opdateringer af Udenrigsministeriets rejsevejledninger for EU/Schengenlande og for tredjelande fortsat er suspenderede. Det gælder frem til og med den 7. februar.

Rejseråd til danskere i udlandet: 

Du skal kontakte dit rejseselskab og forsikringsselskab, hvis du har spørgsmål om, hvordan du kommer hjem. Hvis udrejse ikke viser sig mulig, kan du kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcentral hele døgnet (bbb@um.dk eller +453392 1112)

Du bør tjekke de lokale restriktioner i det land, du befinder dig i.

Du opfordres til at tilmelde dig Danskerlisten via danskerlisten.um.dk eller via appen Rejseklar. Danskerlisten er den hurtigste måde for Udenrigsministeriet at sende dig information af relevans for dig i det land, du befinder dig i.

De danske grænser er fortsat ikke lukkede for danskere eller andre som bor i Danmark, der er på vej hjem fra et udlandsophold.

Flyveforbud til Danmark med passagerer uden en negativ COVID-19 test

Transportministeriet har indført forbud mod flyvninger med passagerer, der ikke kan fremvise negativ COVID-19 test taget indenfor 24 timer inden passagerne går ombord på flyet. 

Passagerer, der på en sammenhængende flyrejse flyver til Danmark via transit i en eller flere lufthavne, kan dog vælge at tage en test undervejs i en transitlufthavn. Du kan læse mere om, i hvilke transitlande dette er muligt her

Der er herudover lavet en undtagelse fra flyveforbuddet for personer, som har været smittet med COVID-19 inden for de seneste otte uger. En positiv test, som er minimum 14 dage og maksimalt 8 uger gammel, sidestilles således med en negativ test og giver adgang til at flyve.

Læs nærmere om kravet på Transportministeriets hjemmeside og på www.coronasmitte.dk. 

Sundhedsanbefaling ved hjemkomst 

Alle indrejsende opfordres til at tage en kviktest umiddelbart, når de ankommer til Danmark ved at benytte sig af de gratis kviktestfaciliteter i de danske lufthavne, som stilles til rådighed ved indrejse. Det gælder uanset om man ankommer til Danmark med fly eller andre former for transport. Det er fortsat muligt at krydse grænsen til Danmark i bil. Hvis man ikke har en test, anbefales på det kraftigste, at man kører direkte til et testcenter og bliver testet. Der etableres løbende yderligere kviktestfaciliteter ved eller i nærheden af grænsen. Børn til og med 12 år er undtaget denne opfordring.

Opfordringen om kviktest er et tillæg til de gældende smitteforebyggende anbefalinger om, at danske og udenlandske indrejsende opfordres til at selvisolere sig i 10 dage, som kan afbrydes af et negativt svar på en PCR-test, som er foretaget tidligst på fjerdedagen efter indrejse.

Hjemtransport: Rejsende skal følge myndighedernes anbefalinger om smitteforebyggende adfærd. Det vil sige blandt andet bruge mundbind i offentlig transport samt følge anbefalinger om afstand og hygiejne. 

Læs: Skærpelse af rejsevejledninger og indrejserestriktioner

Kontaktinformationer 

For yderligere presseinformation om rejsevejledningerne, kontakt Udenrigsministeriets pressevagt. 

Hvad angår presseinformation om indrejserestriktioner henvises til Justitsministeriet.

For presseinformation om flyveforbuddet og testkravene henvises til Transportministeriet. 

Borgere, som har behov for yderligere information om rejsevejledningerne, opfordres til at kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter på bbb@um.dk eller (+45) 33 92 11 12.

Spørgsmål om anerkendelsesværdige formål for indrejse rettes til Politiets hotline: +45 7020 6044.