Spring til indhold

Besøg af Malis udenrigsminister i Danmark bekræfter tæt partnerskab om sikkerhed, stabilitet og udvikling

31.03.2016  12:00
Udenrigsminister Kristian Jensen mødtes i dag med Malis udenrigsminister, Abdoulaye Diop.

Udenrigsminister Kristian Jensen mødtes i dag med Malis udenrigsminister, Abdoulaye Diop. Den maliske udenrigsministers besøg kommer kun en måned efter, at udenrigsminister Kristian Jensen besøgte Mali og bekræfter dermed det tætte partnerskab mellem Danmark og Mali i bestræbelserne på at sikre udvikling, stabilitet og sikkerhed i Mali og i den bredere Sahel-region.

”Diops besøg i dag og mit eget besøg til Mali tidligere i år har bekræftet mig i, at det er i Danmarks og Europas interesse at skabe fred og stabilitet i Mali og Mails nabolande. Med sammenbruddet i Libyen er Mali reelt kun én grænse fra Europa. Hvis ikke vi hjælper Mali med at få stoppet terroristerne og de kriminelle og få skabt bedre fremtidsmuligheder for lokalbefolkningen, så risikerer vi, at nye flygtningestrømme søger mod Europa, og at ISIL får indflydelse i området. Det er i vores interesse at undgå, at Sahel-regionen bliver arnested for terrorisme, radikalisering, organiseret kriminalitet og irregulær migration.

Danmark gør en forskel i Mali. Vores soldater bidrager til stabilitet og nu udvider vi vores militære engagement. Samtidig bruger vi udviklingsbistanden til at modgå årsagerne til ekstremisme og konflikt. Under mit besøg i Nordmali i slutningen af februar så jeg, hvordan livet er ved at vende tilbage efter flere års konflikt. Det er jo i al sin enkelhed netop det, det hele handler om. Danmark støtter Malis regering i arbejdet med at den underskrevne fredsaftale rent faktisk gør en forskel for den maliske befolkning”, udtaler Kristian Jensen efter dagens møde.

''

Baggrund:
Udover sit møde med udenrigsminister Kristian Jensen, mødes den maliske udenrigsminister i dag også med Folketinget, Forsvarsministeriet og danske NGO’er. Sammen med sin danske kollega deltog udenrigsminister Diop desuden i et offentligt møde arrangeret i samarbejde med Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

Danmark har et samtænkt og bredspektret engagement i Mali og Sahel-regionen omfattende en aktiv diplomatisk indsats med fokus på politiske løsninger på krisen, langsigtet udviklingssamarbejde, regionale stabiliseringsindsatser, humanitær bistand og militære, civile og finansielle bidrag til FN’s fredsbevarende mission MINUSMA. Mali har været et dansk prioritetsland siden 2006, og den årige gennemsnitlige udbetalingsramme for Mali er p.t. 175 mio. kr. Fokus for det nuværende udviklingssamarbejde er bl.a. på demokrati, fred og forsoning og udvikling af den private sektor. I det fremadrettede udviklingssamarbejde vil der endvidere være fokus på decentralisering til kommuner og regioner. som er væsentligt i bestræbelserne på at sikre konkret udmøntning af fredsaftalen, større legitimitet af staten og reelle forbedringer i befolkningens levevilkår.

For yderligere information kontakt:
Presserådgiver Lars Peter Levy, tlf. 41904124