Spring til indhold

Unge sætter fokus på kærestevold med temaet 'min krop, mine regler'

21.02.2017  14:10
Unge over hele landet har i den seneste tid dystet i, hvem der på den mest kreative måde kan sætte fokus på kærestevold – under temaet 'min krop, mine regler'. Det er blevet til i alt 254 kreative bidrag inden for film, sange, digte, tekster og billeder. Ligestillingsminister Karen Ellemann, Bryd Tavsheden og Det Kriminalpræventive Råd har i dag kåret de fem vinderklasser fra folkeskoler og ungdomsuddannelser i Esbjerg, Odense, Hillerød og København. 

”Jeg er glad for at se det store engagement hos de unge i at modgå kærestevold. De sætter ord, billeder og følelser på noget, som kan være svært at tale om. For mig er det vigtigt, at vi får fat i de unge, at vi får dem til at debattere kærestevold og forholde sig til egne og andres grænser. Det kan være svært som ung helt at vide, hvad et godt forhold er, hvad der er ”normalt”, og hvor deres egne grænser er. Det har vi bl.a. set i den seneste tids sager om deling af nøgenbilleder.

Samtidig ved vi, at unge, der er udsat for kærestevold, har en tendens til at tage det med sig ind i voksenlivet. Den cirkel skal vi have brudt, og det kan konkurrencen bidrage til. Vold er og må aldrig blive acceptabelt,” siger minister for ligestilling, Karen Ellemann.

Baggrund
Det skønnes at 19.500 unge kvinder og 12.000 unge mænd i alderen 16-24 år årligt udsættes for fysisk, psykisk eller seksuel vold fra en kæreste. Dermed udgør de unge en stor andel af den samlede gruppe af personer udsat for partnervold, og undersøgelser viser, at de unge kærestevoldsudsatte risikerer at tage volden med sig ind i voksenlivet. Samtidig kan de unge have svært ved at sætte grænser. 

Den kreative konkurrence mod kærestevold afholdes af minister for ligestilling sammen med Bryd Tavsheden og Det Kriminalpræventive Råd. Konkurrencen og årets tema 'min krop, mine regler' skal få de unge til at forholde sig til kærestevold, til at debattere og reflektere over, hvad et godt kæresteforhold er, hvad vold er, og hvor egne og andres grænser går.

Konkurrencebidragene er udstillet på Københavns Rådhus til og med torsdag den 23. februar.

Vinderne
Årets vindere kommer fra Da Vinci Linjen på Vitaskolen i Esbjerg, det Kongelige Teaters Balletskole i Odense, 2.a på Teknisk Gymnasium i Hillerød og mediefagsklassen på Christianshavns Gymnasium. Vinderbuddene præsenteres i forbindelse med præmieoverrækkelsen.

Derudover får fire drenge fra 3.a på Teknisk Gymnasium i Hillerød en ekstraordinær præmie. Deres bud på en kampagneidé er så godt, at dommerpanelet synes, de skal have mulighed for at føre deres idé ud i livet, som en egentlig kampagne - fra unge til unge, der skal skabe opmærksomhed om egne og andres grænser.

Dommerpanelet i den kreative konkurrence mod kærestevold består af debattør Emma Holten og forfatter Kenneth Bøgh Andersen sammen med minister for ligestilling, generalsekretæren for Bryd Tavsheden Isabella Wedendahl og formanden for Det Kriminalpræventive Råd Henrik Dam.


Bilag:
Vinderne i Gruppe A: 7.-9. klasse:
1. præmie: Det Kongelige Teaters Balletskole i Odense for deres koreografi og dans.

2. præmie: Caroline og Thea fra Da Vinci linjen på Vitaskolen i Esbjerg for deres digt, skrevet på ryggen af en pige.
''

 

Vinderne i Gruppe B: 10. klasse, erhvervs- og produktionsskoler, hhx, htx, stx og andre ungdomsuddannelser:
1. præmie: William, Anders, Laurits, Maged og Bastian fra Mediefagsklassen på Christianshavns Gymnasium for deres film ”Drenge”.

2. præmie: Hannah, Laura, Pernille og Sigrid fra 2.a på Teknisk Gymnasium i Hillerød for deres stop-motion film ”Min krop, mine regler”.

Den ekstra kampagnepris: Mikkel, Milivoje, Tobias og Rasmus fra 3.a på Teknisk Gymnasium i Hillerød for deres kampagne ”Kend dine grænser”.
''