Spring til indhold

Danmark og ligesindede opfordrer EU til at øge støtten til kvinders sundhed og rettigheder

17.02.2017  14:28

Et fælles brev underskrevet af 10 EU medlemslande er i dag sendt til EU med opfordring til at sætte kvinders seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder på dagsordenen og finde ekstra finansiering til de organisationer, der ventes at blive ramt af USA’s genindførsel af den såkaldte Global Gag Rule. Global Gag Rule kan betyde, at millioner af verdens fattigste og mest sårbare kvinder mister adgang til prævention, seksualoplysning, familieplanlægning og sikker abort.

Brevet er kommet i stand på dansk initiativ anført af minister for udviklingssamarbejde, Ulla Tørnæs. Udover Danmark omfatter listen af underskrivende EU medlemslande Sverige, Frankrig, Finland, Holland, Luxembourg, Estland, Portugal, Belgien og Cypern.

Opfordringen til EU kommer forud for højniveaukonferencen ’She Decides’, der finder sted i Bruxelles d. 2. marts med Danmark, Belgien, Sverige og Holland som værter. Ulla Tørnæs, glæder sig over, at det med brevet og konferencen er lykkedes at mobilisere bred opbakning til kvinders sundhed og rettigheder, som er en dansk mærkesag.

"Kvinders rettighed er en udviklingspolitisk mærkesag for Danmark. Derfor har vi fra dansk side allerede valgt at prioritere yderligere 75 mio. kr. i 2017 til denne vigtige dagsorden. Jeg håber, EU med denne opfordring vil følge trop, så vi kan sikre fortsat adgang til prævention, seksualoplysning og familieplanlægning for de millioner af kvinder, der risikerer at miste deres adgang til disse essentielle sundhedsydelser", udtaler minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs (V).

I dag har 225 millioner kvinder verden over ikke adgang til prævention. Mere end 800 kvinder dør hver eneste dag i forbindelse med graviditet eller fødsel. Hvert år gennemføres tæt ved 22 millioner usikre aborter på verdensplan. Udover de ligesindede EU-lande har Europa Parlamentet også klart opfordret EU til at reagere på genindførslen af Global Gag Rule.

Læs brevet her

 

Yderligere information

Marianne Lynghøj Pedersen, særlig rådgiver for ministeren for udviklingssamarbejde
Tlf. 42 48 51 58