Spring til indhold

Ny aftale åbner Arktis for videnskabeligt samarbejde

11.05.2017  21:46

De otte arktiske stater satte i dag deres underskrifter på en juridisk bindende aftale om styrket forskningssamarbejde i og om Arktis. Aftalen sikrer friere bevægelighed for forskere og forskningsudstyr på tværs af den arktiske region.
”Aftalen er vigtig, fordi forskning udgør en væsentlig del af fundamentet for arktisk samarbejde,” fastslår udenrigsminister Anders Samuelsen og fortsætter:
”Forskningen skaber grundlaget for vigtige politiske beslutninger om bæredygtig økonomisk udvikling og miljø i Arktis. Men forskningen udgør også en vigtig katalysator for et styrket samarbejde og en tættere dialog inden for andre områder – og dermed for bevarelsen af Arktis som en lavspændingsregion.”
Udenrigsministeren underskrev på Kongerigets vegne den nye aftale sammen med den grønlandske naalakkersuisoq for selvstændighed, udenrigsanliggender og landbrug, Suka Frederiksen, og den færøske landsstyremand for erhvervs- og udenrigsanliggender, Poul Michelsen.
Det skete på Arktisk Råds ministermøde i Fairbanks, Alaska. Mødet markerede afslutningen på USA's formandskab. I de næste to år er det Finland, som vil sidde i formandsstolen.