Spring til indhold

Danmark går forrest i hjælpen til en af verdens mest alvorlige humanitære kriser

20.10.2020  21:31
Der blev i dag stillet 10,8 milliarder kroner i udsigt til de nødlidende i det centrale Sahel ved en dansk ledet donorkonference.

Danmark går forrest i hjælpen til en af verdens mest alvorlige humanitære kriser.

Der blev i dag stillet 10,8 milliarder kroner i udsigt til de nødlidende i det centrale Sahel ved en dansk ledet donorkonference.

Den humanitære situation i det centrale Sahel – Burkina Faso, Mali og Niger - er hjerteskærende og dybt foruroligende - og det bliver kun værre.

Det har udviklingsminister Rasmus Prehn selv oplevet på sine to rejser til området. Efter første besøg i januar blev en idé om at samle verdenssamfundet og sætte fokus på problemerne født. I september vendte Rasmus Prehn tilbage til området, og situationen var blevet endnu værre.

”Vi kan ikke stiltiende se på, at hele regionen fastholdes i underudvikling, voksende fattigdom og fortsat konflikt - med alt, hvad det fører med sig af ustabilitet og øgede migrationsstrømme”, siger udviklingsminister Rasmus Prehn.

Konflikter, terrorisme og ekstremisme underminerer staterne og rammer civilbefolkningen i uhørt grad. Tortur, kidnapninger, menneskerettighedskrænkelser, fordrivelse er næsten hverdagsforseelser. Kvinderne har ikke mulighed for selv at bestemme antallet af børn, og den hurtige befolkningsvækst lægger et enormt pres på Sahellandenes ressourcer. Klimaforandringer rammer hårdt, og temperaturen i Sahel stiger dobbelt så hurtigt som i resten af verden.

De humanitære behov vokser med foruroligende hast. Sult er nu en realitet, og 1,8 millioner er fordrevet fra deres hjem.

I dag er idéen om at samle verdenssamfundet blevet til virkelighed, da Danmark sammen med Tyskland, EU og FN har stået bag en humanitær donorkonference. På konferencen har en lang række lande og organisationer givet løfte om hele 10,8 milliarder kroner i humanitær hjælp til Sahel nu – og i de kommende år. Og Danmark øger også sit bidrag markant.

”Vi løfter nu den samlede danske indsats i det centrale Sahel med i alt 700 mio. kr. - 150 mio. kr. i 2020 og yderligere 275 mio. kr. om året i 2021 og 2022. Midlerne går til en stribe nye aktiviteter, bl.a. for at styrke langsigtede humanitære indsatser gennem civilsamfundspartnere i regionen. Vi sætter også gang i et stort program om klimaforandringer og den fordrivelse og ustabilitet, der følger”, siger Rasmus Prehn.

I tillæg til de nye initiativer bliver de allerede eksisterende landeprogrammerne fokuseret mere på konflikt- og fordrivelsesrelaterede udfordringer. Og det bringer Danmarks støtte op på mere end en milliard kroner til at imødegå de enorme udfordringer i Sahel.

”Danmark er virkelig med til at lægge en linje for en styrket international indsats i en af de mest alvorlige kriser i verden. Det kan vi være stolte af”, slutter Rasmus Prehn

Pressekontakt

Presserådgiver, Thorleif Ravnbak

Mobil 25749150