Spring til indhold

Kristian Jensen rejser til afrikansk topmøde i Addis Ababa

27.01.2016  00:06
Udenrigsminister Kristian Jensen deltager i dag i den Afrikanske Unions topmøde i Etiopiens hovedstad, Addis Ababa. Her skal han holde møde med en række afrikanske udenrigsministre og diskutere samarbejdet.
Udenrigsminister Kristian Jensen deltager i dag i den Afrikanske Unions topmøde i Etiopiens hovedstad, Addis Ababa. Her skal han holde møde med en række afrikanske udenrigsministre og diskutere samarbejdet.
 
På Kristian Jensens dagsorden er bekæmpelse af de grundlæggende årsager til migration. Udfordringer for de afrikanske lande, der huser store flygtninge- og migrantbefolkninger. Og konkret samarbejde omkring tilbagesendelse og -modtagelse af migranter.

Kristian Jensen siger:

"De migrations- og flygtningestrømme, som vi ser lige nu, er den største udfordring, som de europæiske lande står overfor. Men det kan vise sig kun at være begyndelsen på endnu større migrationsstrømme i de kommende år.”

”Vi har en fælles interesse i at få skabt bedre vilkår for de mange flygtninge på det afrikanske kontinent. Vi har en fælles interesse i at bekæmpe den ulovlige trafik af mennesker over Middelhavet, at redde liv, at få genskabt håbet for afrikanske unge, og selvfølgelig at få bremset migrationen til Europa. På bundlinjen har vi ganske enkelt en fælles interesse i at skabe vækst og udvikling på hele det afrikanske kontinent. Den mobilitet, som migrationen også er udtryk for, skal omsættes til reel udvikling.” 
 
”Der er brug for, at langt flere af de mænd og kvinder i den erhvervsaktive alder, som i dag migrerer, får muligheden for at bidrage til udvikling og vækst. De store ungdomsårgange i Afrika er både udfordring og løsning på én og samme tid. Hvis vi håndterer dem forkert, er de en tikkende bombe under stabiliteten og velstanden – også i Europa. Hvis vi håndterer dem rigtigt, er de nøglen til fremgang, vækst og udvikling på hele kontinentet.”
 
”Det er meget vigtigt, at der sker fremskridt både i forhold til, at landene tager imod deres egne statsborgere, der opholder sig illegalt i Europa, og at de får dem reintegreret. I dag sendes alt for få migranter, der opholder sig ulovligt i Europa, tilbage til hjemlandet. Det skal der laves om, og her skal vi både indtænke EU’s og vores egen udviklingsbistand, handel og investeringer, og støtte til løsninger på de konflikter, der sender befolkninger på flugt. Det skal jeg drøfte med mine afrikanske kollegaer i Addis.”
 
For yderligere presse. Poul Kjar, 41865975