Spring til indhold

Tidligere PET-chef i Libanon: vi skal styrke kampen mod ISIL's financiering

18.03.2016  12:29
Den tidligere PET-chef Jens Madsen vil fremover bistå Udenrigsministeriet med særligt den internationale bekæmpelse af terrorfinansiering

Blot to dage efter sin tiltræden som Udenrigsministeriets Særlige Repræsentant for Terrorbekæmpelse besøgte Jens Madsen i går Libanon for at drøfte mulighederne for styrket samarbejde om bekæmpelse af ISIL-finansiering.

Jens Madsen udtaler:

”Det kræver mange midler at finansiere en terrorbevægelse af ISIL’s størrelse og jo mere vi kan gøre for at blokere deres adgang til finansiering, jo mere effektivt stækker vi deres mulighed for at kontrollere territorium og gennemføre nye angreb både i og udenfor regionen. Mine samtaler i går i Beirut bekræftede, at Libanon efterspørger samarbejde med Danmark også på dette område. Vi aftalte bl.a., at vi sammen skal se på, hvordan der kan sættes hårdere ind for at stoppe overførsler af kontantbeløb på tværs af grænserne i regionen samt sikre, at de internatonale finansielle systemer ikke misbruges til terrorfinansiering.”

Udenrigsminister Kristian Jensen udtaler:

”Danmark leverer i allerforreste række, når det gælder kampen mod ISIL. Det gælder militært, men også i de civile spor. ISIL’s brutale ideologi kan ikke besejres med militære midler alene og derfor er jeg godt tilfreds med, at Danmark nu med Jens Madsens hjælp øger indsatsen for at bremse ISIL’s finansieringskilder i samarbejde med landene i regionen.”

Baggrund
Jens Madsen mødtes i går i Beirut med højstående libanesiske embedsmænd i Centralbanken (Banque du Liban), den libanesiske ’Financial Intelligence Unit’ samt rådgivere for henholdsvis udenrigsministeren og indenrigsministeren. Desuden blev der drøftet koordination af danske terrorbekæmpelsesindsatser i regionen med EU’s ambassadør i Libanon, Christina Lassen samt repræsentanter for den amerikanske ambassade.

Tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste samt Statsadvokat for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), Jens Madsen, tiltrådte på udlån fra Justitsministeriet den 15. marts 2016 som Udenrigsministeriets Særlige Repræsentant for Terrorbekæmpelse. Et af Jens Madsens særlige fokusområder bliver at styrke den globale koalitions indsatser med at bekæmpe ISIL-finansiering. Regeringen har med midler fra Freds og Stabiliseringsfonden igangsat et nyt program på 28.5 millioner kroner til bekæmpelse af voldelig ekstremisme i Mellemøsten og Nordafrika. Med ekspertise fra SØIK under Justitsministeriet fokuserer programmet bl.a. på at styrke ISIL-frontlinjestaterne Jordan, Libanon og Iraks kapaciteter til at bekæmpe finansiering af ISIL og andre terrororganisationer i regionen.

Yderligere oplysninger:
Stabilisering og Sikkerhedspolitisk Kontor, telefon 3392 1147.