Spring til indhold

Kofod: Danske frivillige i hele verden mobiliseres til hjælp for strandede landsmænd

21.03.2020  12:01
Mens land for land lukker ned for mulighederne for at komme retur til Danmark, iværksætter Udenrigsministeriet nu et nyt og utraditionelt initiativ rettet mod strandede danskere.

Kampen for at stoppe spredningen af coronavirus/covid-19 har skabt en helt ekstraordinær situation for danske rejsende verden over. Dag for dag indfører forskellige lande nye tiltag for at mindske smitten. Det betyder, at fly, busser og tog står stille. Risikoen for, at danskere strander langt fra hjemlandet, stiger.

Derfor har Udenrigsministeriet taget initiativ til at mobilisere frivillige kræfter i hele verden, der har mod på at yde helt lavpraktisk hjælp til eksempelvis midlertidig indkvartering, gode råd og lignende, hvor udfordringerne for de rejsende er størst, og hvor en lille indsats kan gøre en stor forskel.

Udenrigsminister Jeppe Kofod udtaler:

”Situationen er meget vanskelig. Vi hører om flere, der risikerer at blive smidt ud af deres hoteller, fordi alting lukker ned. Derfor skal alle gode kræfter samles i disse timer. Og det bliver de nu. Takket være organisationer som Danes Worldwide og danske NGO’er er vi ved at skabe et frivilligt netværk for at finde lokale løsninger for strandede landsmænd. F.eks. har Oxfam IBIS kontakter i Guatemala, International Media Support i Filippinerne og Verdensnaturfonden i Ecuador. Det er forhåbentligt en lille ekstra hjælp, som kan gøre en stor forskel, sammen med den aktive borgerservice-indsats, som Udenrigsministeriet gør globalt i disse dage.”

Konkret har Udenrigsministeriet taget fat i frivillige organisationer og fastboende danskere i udlandet. De vil nu blive sat i kontakt med danske rejsende rundt om i verden via en særlig Facebook-gruppe. Håbet er, at man via den platform har chancen for at finde en hjælpende hånd tæt på, hvor man befinder sig.

Generalsekretær Anne Marie Dalgaard udtaler:

”Det er helt naturligt for Danes Worldwide at stille os til rådighed i denne situation. Selvfølgelig bakker vi op om Udenrigsministeriets store indsats. Danes Worldwide har medlemmer over hele verden og vi ved, at udlandsdanskere har en stor kærlighed til Danmark og meget gerne vil hjælpe.”

Udenrigsminister Jeppe Kofod udtaler:

”De rejsende danskere er spredt for alle vinde i hele verden. Vi er et rejselystent folkefærd. Det gør det på den ene side ekstremt komplekst, at nå ud til danskere, der befinder sig langt fra vores ambassader og som måske rejser individuelt eller i små grupper. På den anden side betyder det også, at der mange steder er fastboende og lokalkendte danskere, som kan og vil give en hånd og hjælpe deres landsmænd, indtil andre løsninger kan være klar. Den kontakt vil vi gerne være med til at videreformidle.”

Samtidig med, at frivillige nu kan melde sig på en samlet platform for at give en hjælpende hånd, arbejder Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter fortsat i døgndrift for, at finde løsninger for danskere, der har brug for hjælp. Den frivillige indsats er således et supplement til den indsats der allerede foregår ad traditionelle diplomatiske kanaler. Der er blandt andet oprettet særlige task forces og hotlines i Udenrigsministeriet til at assistere danskere i Asien og Sydamerika.

Udenrigsminister Jeppe Kofod siger:

”Som udenrigsminister – og som far – bliver jeg faktisk lidt varm om hjertet over at se det enorme samfundssind, der bliver udvist af frivillige i disse dage. Hvis vi kan brede det ud gennem danske organisationer og deres store netværk, så kan det være, den unge backpacker på sin første store tur kan få dét lille råd eller hjælp til en overnatning, der kan gøre en utryg situation bare lidt nemmere. Corona-krisen trækker hårde veksler. Alligevel tilkendegiver mange, at de er klar til at hjælpe, hvor de kan. Det vil jeg gerne sige dem et stort tak for.”

FAKTA:

Facebook-gruppen ”Danskere Globalt – Sammen mod corona” findes her: https://www.facebook.com/groups/danskereglobalt

Udenrigsministeriets initiativ sker i dialog med Danes Worldwide, Danske Sømands- og Udlandskirker samt en række NGO’er med lokal tilstedeværelse.

Der vil være tale om hjælp til lavpraktiske spørgsmål som indkvartering, indkøb af fornødenheder mv.

Udenrigsministeriet driver ikke Facebook-gruppen, men har stået for at skabe kontakt til organisationer og frivillige verden over for at skabe flest mulige match med rejsende danskere med brug for hjælp.

Få hjælp fra Udenrigsministeriet her:
Står du i akut nød eller har specifikke spørgsmål til Udenrigsministeriet, kontakt os på bbb@um.dk eller + 45 33 92 11 12 (der er åbent for henvendelser 24/7).

Task force, Asien: +45 33 92 13 44 eller e-mail: coronaasien@um.dk Task force,

Sydamerika: +45 33 92 13 45 eller e-mail: coronasydamerika@um.dk

Find svar på de hyppigst stillede spørgsmål om rejser her: https://um.dk/da/rejse-og-ophold/rejse-til-udlandet/coronavirus/ 

Generel information om coronavirus/covid-19 findes på: www.coronasmitte.dk

***

For yderligere presse, kontakt presserådgiver for Udenrigsministeren Sissel Christine Søe: +45 51 83 74 14 og pressevagten@um.dk.set text