Spring til indhold

Udenrigsministeren besøger Grønland

21.08.2020  16:50
Turen står på styrkede relationer mellem Danmark og Grønland, når udenrigsminister Jeppe Kofod besøger Grønland d. 22.-24. august 2020.

Under sit besøg skal udenrigsministeren blandt andet mødes med Naalakkersuisoq for udenrigsanliggender og energiområdet, Steen Lynge. Et fælles møde med Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg i det grønlandske parlament, Inatsisartut, er også på dagsordenen for Naalakkersuisoq Lynge og udenrigsminister Kofod.

”Det er personligt meget vigtigt for mig at sikre et levende, ligeværdigt og respektfuldt rigsfællesskab, der udvikler sig i takt med tiden. Det gælder også på det udenrigs- og sikkerhedspolitiske område. Naalakkersuisoq Steen Lynge og jeg tog hul på nogle rigtig gode drøftelser om netop dét, da vi mødtes i juli og jeg ser meget frem til at genoptage dialogen”, siger Jeppe Kofod.

Samarbejdet i rigsfællesskabet om udenrigs- og sikkerhedspolitik er et af fokusområderne for udenrigsministeren, som vil benytte lejligheden til at drøfte konkrete muligheder for et styrket samarbejde bl.a. for at sikre, at Naalakkersuisut – den grønlandske regering – i endnu højere grad bliver inddraget i udenrigs- og sikkerhedspolitik med betydning for det grønlandske folk.

”Vi har allerede taget en række nye og positive skridt i den rigtige retning. Herunder f.eks. de to fællesmøder med den amerikanske udenrigsminister Pompeo. Men jeg ser stadig et stort potentiale for et fælles, forstærket og forbedret samarbejde i udenrigs- og sikkerhedspolitikken. Så jeg glæder mig til at udveksle idéer til nye initiativer med Naalakkersuisoq Lynge og jeg er ivrig efter, at få dem gjort til virkelighed”, siger Jeppe Kofod.

Rigsfællesskabet og Arktis er en helt central politisk prioritet for Jeppe Kofod. Andet halvår af 2020 vil være præget af udformningen af Kongeriget Danmarks nye arktiske strategi 2021-2030, der forventes at blive lanceret i starten af næste år.
 
Rejsen til Grønland er en af flere ministerrejser, der vil have Arktis øverst på dagsordenen. Udenrigsministeren er således nyligt hjemvendt fra et officielt arbejdsbesøg i Norge, hvor også en grønlandsk repræsentant deltog i møder omhandlende Arktis. Udenrigsminister Jeppe Kofod vil i den kommende tid også besøge Færøerne.

Turen bliver gennemført med stor opmærksomhed på den verdensomspændende COVID-19 sundhedskrise og med fuld iagttagelse af de grønlandske myndigheders regler og anbefalinger.

For yderligere kontakt:
Pressechef Oliver Routhe Skov (30541227 / olisko@um.dk)