Spring til indhold

Udenrigsministeriet fraråder fortsat alle rejser til hele verden

28.01.2021  18:24

En række skærpede COVID-19-restriktioner har været gældende i Danmark frem til den 7. februar for at minimere smittespredningen. Regeringen har i dag besluttet at forlænge restriktionerne med yderligere tre uger. Det har også betydning for de skærpede rejsevejledninger, som blev annonceret den 8. januar. 

Alle rejser til hele verden frarådes nu frem til og med den 28. februar. Forlængelsen sker som led i smittehåndteringen med coronavirus/COVID-19 i Danmark, hvor fortsat begrænsning af rejseaktivitet er et væsentligt element i indsatsen for at have kontrol med smittespredningen samtidig med, at mutationer af coronavirus forekommer i flere lande. 

Udenrigsminister Jeppe Kofod udtaler: 

”På denne tid af året sukker mange danskere efter enten sol og varme eller god sne under skiene. Det gør jeg også selv, men samfundssind må gå forud for rejselyst. Vinterferien i udlandet er således aflyst for os alle. Derfor er min klare opfordring til alle: hold ud og bliv hjemme lidt endnu. De få, som rejser ud på turistrejser på trods af vores klare vejledninger, er usolidariske med de mange, som hver dag gør en kæmpeindsats for at efterleve de restriktioner, som desværre lige nu er nødvendige.”

Forlængelsen af de skærpede rejsevejledninger betyder, at også erhvervsrejser, som ellers anses som nødvendige rejser, fortsat frarådes. Der gælder dog visse undtagelser. Eksempelvis rejser i forbindelse med levering af varer og tjenesteydelser ind og ud af landet. Se undtagelserne på www.coronasmitte.dk.

Ligeledes fortsættes suspenderingen af den ugentlige opdatering af Udenrigsministeriets rejsevejledninger baseret på modeller for henholdsvis EU/Schengenlande og tredjelande. Det gælder også frem til og med den 28. februar.

Rejseråd til danskere i udlandet: 

Danskere, der bor fast i udlandet, opfordres fortsat til at blive hvor de er og følge de lokale myndigheders anvisninger. 

De danskere, der trods en global rød rejsevejledning siden 8. januar alligevel måtte være på rejse, behøver ikke at rejse hjem med det samme. Udenrigsministeriet anbefaler, at man i tvivlstilfælde kontakter sit fly- eller rejseselskab for at undersøge hjemrejsemulighederne. Hvis udrejse ikke viser sig mulig, kan man kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcentral hele døgnet (bbb@um.dk eller +453392 1112)

Danskere i udlandet bør tjekke de lokale restriktioner i det land, man befinder sig i.

Rejsende og fastboende opfordres til at tilmelde sig Danskerlisten via danskerlisten.um.dk eller via app’en Rejseklar. Danskerlisten er den hurtigste måde for Udenrigsministeriet at sende information til danskere i udlandet.

De danske grænser er fortsat ikke lukkede for danskere eller andre som bor i Danmark, der er på vej hjem fra et udlandsophold.

Flyveforbud til Danmark med passagerer uden en negativ COVID-19 test:

Transportministeriet har indført forbud mod flyvninger med passagerer, der ikke kan fremvise negativ COVID-19 test taget indenfor 24 timer inden passagerne går ombord på flyet. Der er egentligt flyforbud for de Forenede Arabiske Emirater gældende til og med den 2. februar. Test foretaget i de Forenede Arabiske Emirater anerkendes ikke på flyvninger mod Danmark.

Passagerer, der på en sammenhængende flyrejse flyver til Danmark via transit i en eller flere lufthavne, kan dog vælge at tage en test undervejs i en transitlufthavn. Du kan læse mere om, i hvilke transitlande dette er muligt her

Der er herudover lavet en undtagelse fra flyveforbuddet for personer, som har været smittet med COVID-19 inden for de seneste otte uger. En positiv test, som er minimum 14 dage og maksimalt 8 uger gammel, sidestilles således med en negativ test og giver adgang til at flyve.

Læs nærmere om kravet på Transportministeriets hjemmeside og på www.coronasmitte.dk. 

Sundhedsanbefaling ved hjemkomst:

Alle indrejsende opfordres kraftigt til at tage en kviktest umiddelbart, når de ankommer til Danmark ved at benytte sig af de gratis kviktestfaciliteter i de danske lufthavne, som stilles til rådighed ved indrejse. Det gælder uanset om man ankommer til Danmark med fly eller andre former for transport. Det er fortsat muligt at krydse grænsen til Danmark i bil. Hvis man ikke har en test, anbefales på det kraftigste, at man kører direkte til et testcenter og bliver testet. Der etableres løbende yderligere kviktestfaciliteter ved eller i nærheden af grænsen. Børn til og med 12 år er undtaget denne opfordring.

Opfordringen om kviktest er et tillæg til de gældende smitteforebyggende anbefalinger om, at danske og udenlandske indrejsende kraftigt opfordres til at selvisolere sig i 10 dage, som kan afbrydes af et negativt svar på en PCR-test, som er foretaget tidligst på fjerdedagen efter indrejse. Den kraftige opfordring om test og selvisolation forventes fra næste uge erstattet af et egentligt lovkrav om samme.

Hjemtransport: Rejsende bør følge myndighedernes anbefalinger om smitteforebyggende adfærd. Det vil sige blandt andet bruge mundbind i offentlig transport samt følge anbefalinger om afstand og hygiejne. 

Kontaktinformationer 

For yderligere presseinformation om rejsevejledningerne, kontakt Udenrigsministeriets pressevagt: pressevagten@um.dk

Hvad angår presseinformation om indrejserestriktioner henvises til Justitsministeriet.

For presseinformation om flyveforbuddet og testkravene henvises til Transportministeriet. 

Borgere, som har behov for yderligere information om rejsevejledningerne, opfordres til at kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter på bbb@um.dk eller (+45) 33 92 11 12.

Spørgsmål om anerkendelsesværdige formål for indrejse rettes til Politiets hotline: +45 7020 6044.set text