Spring til indhold

Kristian Jensen giver 60 mio. kroner til Ukraines retsvæsen

15.09.2015  08:38
Udenrigsminister Kristian Jensen indleder i dag sit første besøg i Ukraine. Ministeren medbringer 60 millioner kroner til et retssektorprogram.

Udenrigsminister Kristian Jensen indleder i dag sit første besøg i Ukraine. Her mødes han blandt andet med Ukraines premierminister, drøfter en løsning på konflikten med Rusland  og giver støtte til landets reformer. Ministeren medbringer 60 millioner kroner til et retssektorprogram.

”Danmark kan sammen med EU gøre en forskel for den ukrainske befolkning ved at bakke op om Ukraine i en politisk løsning på konflikten med Rusland. Samtidig er der hårdt brug for vores støtte til de helt nødvendige reformer inden for retsvæsenet blandt andet for at bekæmpe de store korruptionsproblemer,” siger Kristian Jensen.

Retssektorprogrammet, som Danmark støtter med 60 millioner kroner, gennemføres i samarbejde med Europarådet og UNDP og støtter vidtgående reformer i anklagemyndigheden, ombudsmandsinstitutionen og landets nye nationale center for korruptionsbekæmpelse. 

”Vi har på ingen måde glemt konflikten med Rusland, selv om flygtninge-krisen optager den europæiske dagsorden. Ruslands aggression og den fortsatte støtte til separatisterne udgør en yderst konkret trussel mod Ukraine. Og er den største sikkerhedspolitiske udfordring, Europa har stået over for i nyere tid,” siger Kristian Jensen.

Ifølge udenrigsministeren skal der ikke herske nogen tvivl om den danske regerings holdning:

”Rusland skal levere på Minsk-aftalerne, stoppe kamphandlingerne, tilbagetrække de tunge våben og der skal afvikles lokalvalg i overensstemmelse med den ukrainske lovgivning i de separatist-kontrollerede områder under overvågning af OSCE. EU’s sanktioner står fast, indtil Rusland og separatisterne i Donestk og Luhansk har leveret.”

Volden i det østlige Ukraine eskalerede i august til det højeste niveau siden februar 2015, hvor Minsk-pakken – køreplan for implementering af våbenhvile, blev aftalt. Siden 1. september er der en aktuel bedring af situationen, som bl.a. gør det muligt at genåbne områdets skoler.

Kristian Jensen mødes i dag med premierminister Arseniy Yatsenyuk og udenrigsminister Pavlo Klimkin. Derudover mødes han med repræsentanter for civilsamfundet, der overvåger den ukrainske reformproces samt med dansk-ukrainske virksomheder.

I morgen går turen videre til det østlige Ukraine og møder med blandt andet lokalpolitikere, danske OSCE-observatører og humanitære organisationer.

For yderligere information kontakt:
Poul Kjar, presserådgiver, tlf: 41865975