Spring til indhold

National satsning skal gøre Danmark førende inden for smarte by-løsninger

28.01.2016  09:29
Danmark har potentialet til at blive internationalt førende inden for smarte by-løsninger, konkluderer ny rapport.  

”Vores vision er, at Danmark skal være verdens førende testmiljø for smarte by-løsninger og dermed få adgang til et kolossalt marked i verdens vækst- og udviklingslande,” siger udenrigsminister Kristian Jensen.

Ministeren deltager i dag i en konference i København om smarte by-løsninger, hvor han præsenterer visionen.
 
Her præsenteres også en ny konsulentrapport, der konkluderer, at Danmark har potentialet til at blive internationalt førende inden for smarte by-løsninger. Men det kræver, at vi styrker samspillet mellem alle niveauer i den offentlige sektor.

”Der er behov for en national strategi for smarte by-løsninger for at sikre en målrettet og systematisk indsats på nationalt, regionalt og kommunalt plan. Så kan vi indfri potentialet. Det kan vi, fordi vi i Danmark er rigtigt gode til at udnytte ny teknologi i indretningen af moderne byer. Til gavn for mennesker og miljø,” siger Kristian Jensen og uddyber:

”Danmark er allerede langt fremme i forhold til at koble trafik, affald, energi, ja selv ældrepleje op på nettet. Så det passer til borgernes behov. Det kan vi bruge som afsæt for et nyt eksporteventyr og som en løftestang for flere udenlandske investeringer.”

Kristian Jensen understreger, at bæredygtigt byliv også er et af de 17 verdensmål, FN vedtog sidste år, og som verdenssamfundet dermed har forpligtet sig til at arbejde sammen om frem mod 2030.

Rapporten ”Growing Smart Cities in Denmark – Digital Solutions for Better Urban Environments and National Prosperity” er udarbejdet af det internationale konsulenthus Arup og det danske konsulenthus CEDI. Det anslås, at det globale marked for smarte by-løsninger vil være på ikke mindre end 1300 milliarder dollars, eller knap 9000 milliarder kroner.

Invest in Denmark under Udenrigsministeriet har taget initiativ til rapporten. Rapporten er finansieret af Invest in Denmark, Erhvervsstyrelsen, Region Hovedstaden, Københavns Kommune, Aarhus Universitet og Gate21. Ud over disse har Region Midtjylland, Kommunernes Landsforening samt Århus og Vejle Kommune deltaget i en styregruppe, der har bidraget til rapporten.

Præsentationen finder sted på ”Smart City – Smart Vækst”-konferencen i dag på Center for Ledelse på Østerbro.

Download hele rapporten på engelsk eller læs det danske resumé.

For yderligere presse: Poul Kjar, 41 86 59 75