Spring til indhold

Strandede danskere på vej fra Filippinerne med kurs mod Danmark

105 danskere og 179 statsborgere fra primært andre nordiske lande er her til morgen lettet fra Filippinerne med kurs mod Danmark på et særfly arrangeret at Udenrigsministeriet i samarbejde med rejsebranchen.

Situationen i Filippinerne er over de seneste uger blevet så fastlåst, at det var nødvendigt at arrangere en særflyvning for at få strandede danskere hjem. Den operation er blevet gennemført hen over de seneste dage i et samarbejde mellem Udenrigsministeriet og øvrige danske myndigheder, flyselskabet Sunclass, Danmarks Rejsebureauforening og Profil Rejser.

Særflyet har i løbet af natten dansk tid samlet passagerer op i både Cebu og Manila, og er nu på vej imod København, hvor det forventes at lande omkring klokken 21.55 i aften. Med på flyet er 105 danskere og 179 borgere fra primært de nordiske lande samt en medarbejder fra Udenrigsministeriet, seks personer fra Rigspolitiet og sundhedspersonale fra Beredskabsstyrelsen.

”Med danskere spredt mange steder i landet, lokale rejserestriktioner, lukkede lufthavne og manglende landingstilladelser har det set rigtigt svært ud at få danskere hjem fra Filippinerne. Det må jeg indrømme. Det har krævet en jætteindsats og nogle lidt utraditionelle diplomatiske greb. Men det er lykkedes at få en stor gruppe hjem, og det er rigtig positivt,” siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

Alle danskere i Filippinerne, som har tilkendegivet behov for hjemrejse over for Udenrigsministeriet, har fået tilbud om at købe billet til særflyvningen. Mange strandede danskere i Filippinerne har været spredt ud over det meste af landet på øerne. Ambassaden i Manila og det særligt udsendte udrykkerhold har i den seneste uge arbejdet i døgndrift for at hjælpe strandede danskere frem til Cebu og Manilla. Der har været tæt dialog med de filippinske myndigheder lige til det sidste, herunder tæt kontakt mellem de to udenrigsministre.

For at sikre den bedst mulige udnyttelse af flyets kapacitet har borgere fra primært de nordiske lande, efterfølgende også fået tilbud om at købe de resterende billetter. Danskere har også i en række tilfælde fået adgang til overskydende pladser på fly, der arrangeres af andre lande. Prisen for biletterne blev fastsat til at dække omkostningerne forbundet med flyvningen, men staten har også udstedt en underskudsgaranti.

”Lige nu er der grund til glæde sig over, at vores filippinske særfly er i flyvehøjde og har sat kurs mod Danmark. Det er selvsagt en kæmpe lettelse for de rejsende og for deres pårørende herhjemme. Udenrigsministeriet arbejder målrettet videre for at finde løsninger for de danskere, der stadig måtte være strandet i Filippinere og andre steder i verden. Det er svært. Det vil tage tid. Men der må ikke herske tvivl om, at det er vores største prioritet. Til dem vil jeg gerne sige: I er ikke glemt, i er ikke efterladt. Vi arbejder på at finde løsninger,” siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

Hvis man ønsker at hente de nyankommne i lufthavnen anmoder Politiet og Københavns Lufthavn om, at man undlader at gå ind i terminalen, men i stedet venter på parkeringspladsen for at reducere smitterisikoen. Det er i den forbindelse også vigtigt at holde afstand, ikke hilse på familie og venner med kram og tæt kontakt samt at vise hensyn, hvis man benytter offentlig transport for at komme hjem.

For yderligere presse:

Udenrigsministeriets pressevagt
Tlf.: +45 61 97 92 47
@: pressevagten@um.dk