Spring til indhold

Danmark har solgt over 200.000 overskydende mRNA-vacciner til Australien og donerer 250.000 vaccinedoser til Rwanda

14.10.2021  15:54
Regeringen har solgt 200.400 mRNA-vaccinedoser af mærket Moderna til Australien. Der er tale om overskydende vaccinedoser, som ikke skal indgå i den danske vaccineudrulning. Som led i støtten til pandemibekæmpelsen på det afrikanske kontinent donerer regeringen desuden 250.000 vaccinedoser til Rwanda. Donationen skal understøtte Rwandas håndtering af COVID-19-krisen.

Australien har rakt ud til Danmark med anmodning om køb af overskydende vaccinedoser. Danmark har pt. vacciner nok til at dække det danske behov, og derfor har regeringen indgået en aftale med Australien om salg af 200.400 overskydende vacciner. Disse vacciner er en del af et samlet salg af 1 million vaccinedoser til Australien fra flere EU-lande. Vaccinedoserne ankom til Australien i september.

Donationen til Rwanda består af 250.000 vaccinedoser fra Johnson & Johnson, som befinder sig på Statens Serum Instituts lager i Danmark. Vacciner, der befinder sig på nationale lagre, kan som udgangspunkt ikke doneres gennem det internationale vaccinesamarbejde COVAX. Rwanda har behov for vaccinerne i den nationale udrulning, og landets sundhedsmyndigheder har vist, at de har kapaciteten til at udrulle vacciner hurtigt og effektivt.

Donationen til Rwanda ligger i forlængelse af regeringens fokus på det store vaccinebehov i udviklingslandene og særligt i Afrika. Danmark har tidligere doneret 358.700 vaccinedoser til Kenya fra danske lagre og 1 mio. doser gennem COVAX, som indtil videre har allokeret 988.320 vaccinedoser til en række lande i Afrika. Regeringen har netop annonceret, at Danmark vil øremærke yderligere 2 mio. vaccinedoser til 12 lande i Afrika, blandt andre Mali, Sydafrika og Uganda gennem COVAX.

Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen udtaler:
- Pandemien har store udviklingsmæssige konsekvenser for det afrikanske kontinent. Derfor er jeg også glad for, at vi af flere omgange har været i stand til at sende danske COVID-19 vacciner til en række lande i Afrika. Det gør vi nu igen, og de overskydende danske vacciner vil være et bidrag til Rwandas pandemibekæmpelse. Det er et globalt ansvar at sørge for øget vaccineadgang, og her viser Danmark, at vi tager ansvar og er solidariske. Donationen ligger i naturlig forlængelse af vores øgede relationer med Rwanda og de MoUs, der blev indgået i foråret.

En række juridiske og praktiske forhold omkring gennemførelsen af donationen er pt. under afklaring, hvorefter vaccinerne hurtigst muligt vil blive afsendt fra Danmark.

Regeringen har samlet set annonceret donation af over seks millioner overskydende vaccinedoser.  Regeringen vurderer løbende mulighederne for at donere og sælge yderligere overskydende vacciner.

KONTAKT

For yderligere information om praktiske detaljer og logistik: Kontakt
[email protected]

For yderligere information om henvendelser fra udlandet i forbindelse med corona: Kontakt [email protected]

For sundhedsfaglige spørgsmål ang. vacciner og den nationale vaccineudrulning: Kontakt [email protected]