Spring til indhold

Globalt potentiale for dansk eksport af sundhedsløsninger

15.04.2021  09:00
I kølvandet på COVID-19-krisen står sundhedsvæsener verden over med et behov for at blive styrket. Det kan give muligheder for dansk ekspertise og et umiddelbart løft af eksporten på kort sigt, viser en analyse fra Udenrigsministeriet. 

Store og små danske virksomheder har muligheden for at spille en vigtig rolle for at styrke sundhedssystemer verden over. Det er konklusionen på en markedsanalyse, som Udenrigsministeriet har foretaget i samarbejde med Sundhedsministeriet for at kortlægge de vigtigste danske markeder i life science-sektoren, som blandt andet dækker produktion og udvikling af læge- og hjælpemidler.

Analysen skal fungere som et springbræt for det videre arbejde, som Udenrigsministeriet gør for at styrke dansk eksport.

  • Dansk eksport sikrer gode danske arbejdspladser. Derfor er det vigtigt, vi målrettet kan sætte ind med de kræfter, vi har i Udenrigsministeriet for at skabe flere muligheder. Vi har et stort netværk af ambassader og danske repræsentanter, som kan åbne døre for danske virksomheder ind til disse sektorer, siger udenrigsminister Jeppe Kofod.   

Det er særligt i lande som USA, Frankrig, Japan, Tyskland, Canada og Storbritannien, at danske virksomheder på kort sigt har muligheder for udvide eksporten, og ikke mindst forsvare eksisterende markedsandele. På disse markeder ser man at både markedsstørrelse, ambassadens netværk, eksisterende myndighedssamarbejde og en naturlig prioritering fra virksomheder går op i en højere enhed. Samtidig ser man et stort potentiale for at løfte eksporten på kort sigt på nærmarkederne.  

Andre lande som Norge og Sverige samt Polen er også yderst interessante, da man ser at sundhed vil spille en vigtig rolle i mange europæiske lande ifm. EU’s genopretningsfond på 750 mia. EUR, hvilket vil betyde væsentlige muligheder for danske virksomheder, der leverer løsninger og udstyr til udvikling af landenes sundhedssystemer.

Om markedsanalysen
Analysen er lavet af Udenrigsministeriet i samarbejde med Sundhedsministeriet, for at identificere og give overblik over eksportmarkeder, der har særligt stort potentiale for den danske life science-sektor. I forbindelse med genstart af dansk eksport, anbefalede Genstartsteamet for life science og biotek, at der blevet lavet en analyse af eksportpotentialet, hvilket en bred aftale med regeringen bekræftede i ”Aftale om genstart af dansk eksport”.

Analysen skal ses som et udgangspunkt for en dialog og en yderligere individuel kvalificering af, hvorvidt de afdækkede muligheder er relevante for den enkelte virksomhed. Dermed opfordres der til at indgå i yderligere dialog med erhvervs- og medlemsorganisationerne og ikke mindst repræsentationerne ude i verdenen, da det er dem der sidder tættest på.

Analysen er koncentreret til at belyse mulighederne for virksomheder, der arbejder i hele elle dele af værdikæden for medicoprodukter, lægemidler, hjælpemidler, healthtech og bioteknologiske præparater, som fx medicin, digitale journalsystemer, iltdoseringsapparater og desinfektionsrobotter.

Hele analysen kan findes via dette link 

For pressespørgsmål, kontakt Udenrigsministeriets pressevagt på pressevagten@um.dk