Spring til indhold

Danmark, Grønland og Færøerne vedtager ny strategi for Arktis

22.08.2011  15:00
Udenrigsminister Lene Espersen præsenterer i dag sammen med Færøernes Lagmand Kaj Leo Holm Johannesen og formanden for Naalakkersuisut, Kuupik Kleist, Kongeriget Danmarks strategi for Arktis 2011 - 2020.

Udenrigsminister Lene Espersen præsenterer i dag sammen med Færøernes Lagmand Kaj Leo Holm Johannesen og formanden for Naalakkersuisut, Kuupik Kleist, Kongeriget Danmarks strategi for Arktis 2011 - 2020. Den er udarbejdet af den danske regering, Færøernes landsstyre og Naalakkersuisut. Hovedmålsætningerne for den arktiske strategi er at sikre et fredeligt og sikkert Arktis, med selvbærende vækst og udvikling, med respekt for Arktis’ sårbare klima, miljø og natur og et tæt samarbejde med vores internationale partnere.

Udenrigsminister Lene Espersen udtaler:

”Jeg glæder mig meget over, at vi i et godt og konstruktivt samarbejde med Grønland og Færøerne har udarbejdet en arktisk strategi 2011 – 2020 for Kongeriget Danmark. Strategien er nødvendig i en tid, hvor der sker store forandringer i Arktis. Ikke mindst på grund af klimaændringerne og isen, der smelter. Vi står over for store nye udfordringer, men også store nye muligheder, og vi ønsker at styrke vores fælles engagement i udviklingen i Arktis.

Vi er mellem de tre dele af Riget enige om de strategiske prioriteter for udviklingen i Arktis frem mod 2020. Vi må sikre en bæredygtig udvikling i Arktis med respekt for naturen og miljøet. Det må ske i et tæt samarbejde med vores internationale partnere. Med vores naboer i Arktis og med alle, der kan bidrage til udviklingen i regionen.

Den arktiske strategi skal sikre, at de tre dele af Riget kan tage udfordringerne op på en koordineret måde. Til gavn for hele Kongeriget, for befolkningerne i Arktis og for vores erhvervsliv. Vi må nu sørge for, at strategien gennemføres og hele tiden følges op. Det vil vi gøre ved at videreføre det konstruktive samarbejde mellem alle tre rigsdele”.

Baggrunden er den hastige forandring i Arktis, først og fremmest klimaændringerne og isen, der smelter. Arktis er ved at åbne sig for omverdenen. Dét betyder nye udfordringer og nye muligheder: Hvordan håndterer vi konsekvenserne af isens smeltning? Hvordan kan vi udnytte ressourcerne i Arktis – olie, gas og mineraler? Hvordan sikrer vi samtidig den skrøbelige arktiske natur og miljøet? Hvordan skaber vi størst mulig sikkerhed for skibsfarten i arktiske farvande, som øges i takt med isens smeltning? Og hvordan sikrer vi de arktiske folks levevilkår?

Dét søger strategien at give svar på.