Spring til indhold

Enigt Folketing sender Danmark i spidsen for Libyen-operation

19.08.2016  11:15
Et enigt Folketinget har i dag vedtaget beslutningsforslag B 197 om borttransport af rester fra Libyens kemiske våbenlager.

Et enigt Folketinget har i dag vedtaget beslutningsforslag B 197 om borttransport af rester fra Libyens kemiske våbenlager. Det betyder, at Danmark påtager sig en ledende rolle i en international maritim operation, der skal transportere rester fra Libyens tidligere kemiske våbenprogram sikkert ud af landet.

Udenrigsministeren udtaler:

”Vi får en hovedrolle i en vigtig operation med at fjerne rester af Libyens kemiske våbenlager, der ellers risikerer at falde i de forkerte hænder. Det er en vigtig opgave, og den er meget værdsat af vores internationale samarbejdspartnere. Det viser endnu en gang, at Danmark er en troværdig partner, der udviser ansvar og bidrager til international fred og stabilitet.”

Forsvarsministeren udtaler:

”Forsvaret har en rigtig god erfaring fra en lignende operation i Syrien i 2013-2014. Det glæder mig derfor, at Forsvarets kompetencer endnu engang efterspørges af FN og OPCW. Det danske skibsbidrag vil inden for kort tid være klar til at påbegynde operationen i koordination med OPCW og allierede partnerlande. Jeg er meget stolt af den store indsats, der er gjort for at forberede denne vigtige operation, og jeg sætter utrolig stor pris på den brede opbakning fra Folketinget. En bred politisk opbakning er vigtig for de danskere fra Forsvaret, Beredskabsstyrelsen og SKAT, som vi sender ud.”

Generaldirektøren for Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW), Ahmet Üzümcü roser Folketingets beslutning og udtaler: ”Danmark lederskab er både velkomment og vitalt, og vil hjælpe Libyen med at leve op til sine forpligtelser under Kemivåbenkonventionen om at destruere disse resterende kemikalier”. 

Beslutningsforslaget kan findes her

Se yderligere baggrundsmateriale her.

For yderligere information kontakt:
Poul Kjar, presserådgiver, tlf: 41865975