Spring til indhold

Mogens Jensen bekymret over politisk vold i Bangladesh

19.03.2015  15:59

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen besøger Bangladesh og har i dag haft politiske samtaler med regering og opposition.

Besøget finder sted midt i et konfliktfyldt politisk klima med strejker, vold og brandbomber i gaderne, der har ført til mere end hundrede omkomne. 

”Jeg har haft møder med de stridende parter, premiermister Sheikh Hasina og oppositionens Khaleda Zia, om den politiske uro og vold, der har præget landets politik gennem længere tid, og som nu er blusset op," siger Mogens Jensen og uddyber:

"Jeg gav udtryk for dyb bekymring og opfordrede dem begge til fredelig og politisk dialog i stedet for vold i gaderne og brandbomber, der rammer uskyldige mennesker. Jeg opfordrede til, at alle  - også civilsamfundet - kan tage del i den demokratiske debat. Hensynet til landets fattige befolkning og Bangladesh' fremtidsudsigter bør for enhver politiker komme først.”

""
Handels- og udviklingsminister Morgens Jensen mødtes bl.a. med Bangladesh' premierminister Sheikh Hasina.

Urolighederne risikerer at påvirke den ellers positive økonomiske udvikling i Bangladesh, der har løftet millioner af bangladeshere ud af fattigdom, og som Danmark har bidraget til gennem 40 års udviklingssamarbejde.

"Danmarks udviklingssamarbejde med Bangladesh har blandt fokusområderne god regeringsførelse og menneskerettigheder, og den aktuelle situation viser med al tydelighed, at det er der stadig brug for. Landet risikerer at sætte den positive udvikling over styr og skræmme nye investorer væk, hvis der ikke skabes ro i Dhakas gader," siger Mogens Jensen. 

Ministeren står i dag i spidsen for en konference om tekstilindustrien, næsten to år efter Rana Plaza-katastrofen, der kostede mere end 1100 tekstilarbejdere livet. 

"Der er sket meget positivt i den bangladeshiske tekstilindustri siden den forfærdelige Rana Plaza-katastrofe. Det har vi fra dansk side bidraget til, og det fortsætter vi med i samarbejde med blandt andet danske tøjbrands, der får produceret i Bangladesh og andre udviklingslande," siger Mogens Jensen, som også mødtes med flere kvindelige tekstilarbejdere, der overlevede fabriksulykken i april 2013.

Som led i det danske engagement med at fremme bæredygtig produktion og anstændige jobs, lancerede Mogens Jensen på konferencen et nyt myndighedssamarbejde mellem det danske beskæftigelsesministerium og det bangladeshiske arbejdsministerium. 

Beskæftigelsesministeriets departementschef underskrev en samarbejdsaftale med sin bangladeshiske kollega og udstationerer nu en vækstrådgiver, Jens Rasmussen, der skal være med til at fremme samarbejdet mellem Danmark og Bangladesh om arbejdsmarkedsforhold, beskæftigelse og arbejdstagerforhold.

For yderligere information kontakt:
Poul Kjar, presserådgiver, tlf: 41865975