Spring til indhold

Danmark vil sende politi og styrke sit militære bidrag til FN’s fredsmission i Mali

29.09.2015  06:30
Udenrigsminister Kristian Jensen tilkendegav i går aftes i New York, at regeringen vil bidrage med politi og har til hensigt at tilbyde yderligere militære bidrag til FN’s fredsbevarende mission i Mali, MINUSMA.

Udenrigsminister Kristian Jensen tilkendegav i går aftes i New York, at regeringen vil bidrage med politi og har til hensigt at tilbyde yderligere militære bidrag til FN’s fredsbevarende mission i Mali, MINUSMA. Udmeldingen kom på topmødet ”Leaders’ Summit on Peacekeeping”, som bl.a. FN’s Generalsekretær Ban Ki-moon og USA’s præsident Barack Obama var værter for.
 
”Regeringen har i New York sagt, at vi vil bidrage mere til FN’s fredsbevarende mission i Mali. Stabilitet i Mali og i Sahel er vigtig, fordi regionen med Libyens sammenbrud kun er en grænse væk fra Europa. Fravær af statslig kontrol kombineret med et magtvakuum i Libyen har øget spillerummet for terrorgrupper og organiserede kriminelle - bl.a. menneskesmuglere. Samtidig medvirker massiv fattigdom og manglende muligheder til irregulær migration bl.a. mod Europa.
 
Konkret vil vi nu sende op til 12 politifolk til MINUSMA. Det er første gang siden 2008, at Danmark sender politifolk til en FN-mission, og det er jeg rigtig glad for. Desuden har regeringen til hensigt at tilbyde yderligere militær støtte. Formålet vil være at dække nogle af de kritiske militære behov, som FN har efterspurgt til MINUSMA, bl.a. inden for transport og logistik. De konkrete indsatser vil jeg sammen med forsvarsministeren drøfte med Udenrigspolitisk Nævn på et kommende møde.
 
Mali er et meget skrøbeligt land, og FN’s mission gør et stort stykke arbejde for at opretholde fredsaftalen under meget svære betingelser. Samtidig vil jeg kraftigt opfordre alle aktører i Mali til at tage ansvar og holde fredsprocessen på sporet”, siger udenrigsminister Kristian Jensen.
 
Baggrund
FN afholdt i går i New York topmøde om fredsoperationer ”Leaders’ Summit on Peacekeeping”. På topmødet gav en række lande tilsagn om nye bidrag til FN’s fredsbevarende og fredsopbyggende område.
 
Regeringen lægger nu op til at udsende et politibidrag på op til 12 polititjenestemænd og styrke sit militære bidrag for at dække nogle af missionens kritiske mangler, eksempelvis inden for transport- og logistikstøtte. Regeringens bidrag ligger i forlængelse af et samtænkt og bredspektret engagement i Mali og Sahel, hvor Danmark i 2013 satte 130 mio. kr. af til regionale stabiliseringsindsatser i Sahel-regionen i perioden 2013-2017. Desuden er det den danske generalmajor Michael Lollesgaard, der er styrkechef (Force Commander) i MINUSMA.
 
Danmark har tidligere bidraget til MINUSMA med et C-130 transportfly (fra februar til juni 2014). Udover missionens styrkechef bidrager Danmark pt. med stabsofficerer (ca. 20 udsendte).
 
Regeringen har i torsdags orienteret Udenrigspolitisk Nævn om sin hensigt om et styrket dansk militært bidrag til MINUSMA. Mere konkrete overvejelser vil blive præsenteret på et kommende møde i Udenrigspolitisk Nævn og ventes derefter forelagt Folketinget til godkendelse.
 
På topmødet gav regeringen desuden tilsagn om 18 mio. kroner til FN's Generalsekretærs arbejde med at varetage diplomatisk mægling og udsende særlige politiske missioner. Derved vil FN kunne styrke sine fredsindsatser i flere af verdens brændpunkter såsom Mali, Somalia, Syrien og Irak.
 
For yderligere information kontakt presserådgiver Poul Kjar på tlf. 41865975 eller presserådgiver Lars Peter Levy på tlf. 41904124.