Spring til indhold

Ekstraordinær dansk nødhjælp på 10 mio. kr. til civile ofre i Ukraine

11.02.2015  15:47
Den humanitære situation forværres dag for dag i det østlige Ukraine. Regeringen har derfor besluttet at sende ekstraordinær nødhjælp for 10 mio. kr. til ofrene for den humanitære krise i Ukraine.

Den humanitære situation forværres dag for dag i det østlige Ukraine. Regeringen har derfor besluttet at sende ekstraordinær nødhjælp for 10 mio. kr. til ofrene for den humanitære krise i Ukraine, hvor op mod en million mennesker vurderes at være internt fordrevne. Med tidligere bidrag gør det Danmark til en af de største bidragydere i EU-landekredsen sammen med bl.a. Tyskland, Sverige og England.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen siger:

- Selvom vi får en fredsaftale, så lider civilbefolkningen stadig voldsomt. Den kolde vinter er livstruende for de mange mennesker på flugt, og der er et akut behov for at hjælpe de nødlidende med at få tag over hovedet og holde varmen. Det handler om telte, senge, soveposer og hjælp til varmeforsyning og reparation af huse.

Det danske bidrag går via FN's Flygtningehøjkommisariat, UNHCR, som yder beskyttelse og livreddende aktiviteter for internt fordrevne og flygtninge. Og hjælpen vil gå til de særligt udsatte, oplyser Mogens Jensen:

- De mange internt fordrevne ukrainere har efterhånden opbrugt deres opsparinger og har vanskeligt ved at betale udgifterne til bl.a. husleje, varme, mad og medicin. Særligt den ældre befolkningsgruppe er sårbar, eftersom der ikke længere udbetales pension og andre sociale ydelser i de ikke-regeringskontrollerede områder.

Danmark gav i december 2014 10 mio. kr. til humanitære indsatser gennem den Internationale Røde Kors Komité (ICRC). Derudover har Danmark gennem den humanitære partnerskabsaftale med Dansk Flygtningehjælp bidraget med bl.a. fødevareassistance til en værdi af 1 mio. kr. samt gennem Beredskabsstyrelsens fleksible pulje bidraget med 1.000 uldtæpper. EU har også sammen med en række medlemslande iværksat en større leverance af nødhjælpsartikler til Ukraine. Herudover giver Danmark støtte til FN’s Centrale Nødhjælpsfond (CERF), som også yder humanitær bistand til Ukraine.

Baggrund om den humanitære krise:
Den seneste tids eskalering af kampene i Ukraine har medført yderligere drab på civile, ødelæggelse af infrastruktur og en stigning i antallet af internt fordrevne og flygtninge. Således vurderes 5,2 mio. mennesker at være berørt af situationen, mindst 5.486 mennesker at være blevet dræbt og over 12.972 at være blevet såret siden midten af april 2014. Ligeledes vurderer FN, at antallet af internt fordrevne nu er tæt på en million mennesker., hvilket er en stigning på over 400.000 alene i løbet af de sidste to måneder. Ligeledes har 640.000 mennesker måttet flygte ud af landet.

Yderligere oplysninger:
Særlig rådgiver for handels- og udviklingsministeren, Andreas Gylling Æbelø, tlf.: 25267685