Spring til indhold

Regeringen hilser udnævnelsen af António Guterres som FN’s næste generalsekretær velkommen

13.10.2016  22:00

FN’s generalforsamling har torsdag enstemmigt udnævnt portugisiske António Guterres til FN’s næste generalsekretær. Guterres vil ved årsskiftet afløse Ban Ki-Moon, der har siddet på posten siden 2007.
 
Kristian Jensen siger:
 
”På vegne af regeringen vil jeg gerne lykønske António Guterres med udnævnelsen. Der er tale om en af de vigtigste poster i det internationale samarbejde. Det gælder ikke mindst nu, hvor det internationale samfund står over for store og svære globale udfordringer – konflikten i Syrien, voldelig ekstremisme, store flygtninge- og migrationsstrømme og realiseringen af de nye verdensmål.
 
Det er afgørende med et stærkt og klart FN-lederskab, hvis vi skal finde holdbare løsninger på disse udfordringer. FN og det globale samarbejde er præget af splittelse, ikke mindst mellem USA og Rusland. Derfor er det positivt, at verdenssamfundet har fundet sammen bag Guterres som ny generalsekretær. Jeg har tiltro til, at Guterres vil kunne løfte opgaven og skabe konkrete resultater for FN, og jeg ser frem til samarbejdet med ham de kommende år”.

Guterres er tidligere premierminister i Portugal og FN-flygtningehøjkommissær, og er foreløbig udpeget til at varetage posten som generalsekretær i fem år.
 
Udpegelsen af den nye generalsekretær er resultatet af en ny og mere åben proces, som blev startet under det danske formandskab for FN’s 71. Generalforsamling. Her stillede alle kandidater op til høringer og offentlig debat med medlemslandene, og der blev således sat en ny standard for, hvordan posten som FN’s generalsekretær bliver besat. Guterres præsenterede klare visioner for fremtidens FN-samarbejde og forståelse af de udfordringer, som verdenssamfundet står over for. På den baggrund ledte han samtlige afstemningsrunder i Sikkerhedsrådet inden den officielle udnævnelse.
 
For mere information, kontakt: Presserådgiver Dorte Mikkelsen, 50778698