Spring til indhold

17 nye strategiske partnerskaber og 230 mio. kr. ekstra til civilsamfundet

03.07.2017  12:00
Minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs styrker med 230 millioner kroner danske civilsamfundsorganisationer som Folkekirkens Nødhjælp, Sex&Samfund og WWF.

Ministeren offentliggør også hvilke organisationer, der får nye strategiske partnerskabsaftaler med Udenrigsministeriet, og hvor store bevillinger de enkelte organisationer modtager de næste 4 år. 
 
”De danske udviklingsorganisationer spiller en helt central rolle i vores indsats for at hjælpe flygtninge i nærområderne og skabe bæredygtig vækst og udvikling for de mest sårbare befolkninger. Nu tilfører vi dem flere penge på Finansloven, fordi der er et kæmpe behov for deres indsats - og fordi de gør det rigtig godt som vores samarbejdspartnere ude i verden," siger Ulla Tørnæs.
 
Annonceringen kommer samtidig med, at Ulla Tørnæs offentliggør resultatet af den første konkurrenceudsættelse nogensinde af den danske civilsamfundsstøtte.
 
Formålet har, ifølge Ulla Tørnæs, været at skabe grundlaget for et tættere og mere strategisk samarbejde med organisationerne. Og samtidig at få rystet posen, åbnet op for nye organisationer og udfordret de gamle til at redegøre for deres styrker og relevans i forhold til Danmarks nye udviklingspolitiske og humanitære strategi. Og det er lykkedes.
 
”Jeg er meget tilfreds med de stærke ansøgninger, vi har modtaget. Min forventning var, at vi skulle ende med 14 partnerskaber, men nu er vi endt på 17. Derfor kan jeg i dag invitere tre nye organisationer velkommen som strategiske partnere - BØRNEfonden, Plan Danmark og International Media Support,” siger Ulla Tørnæs.
 
Ministeren fremhæver, at der med den nye partnerskabskreds bliver mulighed for et styrket samarbejde om unge, piger og kvinders rettigheder – og ikke mindst retten til at bestemme over egen krop. 
 
Organisationer som Sex & Samfund og Red Barnet får nemlig flere midler i fremtiden – og Plan Danmark, hvis moderorganisation Plan International er en af verdens største organisationer med fokus på pigers rettigheder, bliver ny partner.
 
Dansk Flygtningehjælp, som tidligere kun har fået midler til akutte humanitære indsatser, får nu også mulighed for at arbejde med langsigtet udvikling. Mens Oxfam Ibis og MS ActionAid, der hidtil kun har lavet langsigtet udvikling, i fremtiden nu også skal arbejde med humanitær bistand.
 
Ifølge Ulla Tørnæs flugter det fuldt ud med implementeringen af regeringens strategi om at samtænke de akutte indsatser i verdens brændpunkter med millioner af flygtninge – og det mere langsigtede udviklingssamarbejde.
 
Ansøgningsrunden har også ført til et nyt konsortium med Ulandssekretariat, 3F og Dansk Industri som ny aktør, der skal arbejde med arbejdsmarkedsforhold i vækst- og udviklingslande.
 
Den samlede årlige støtte til de strategiske NGO-partnere bliver med den nye bevilling på knap 1,2 milliarder kroner.
 
Resultatet af ansøgningsrunden er, at følgende 17 ansøgere tilbydes 4-årige strategiske partnerskaber for 2018-2021: ADRA, BØRNEfonden, CARE Danmark, Caritas, Danmission, Dansk Flygtningehjælp, Dansk Røde Kors, Folkekirkens Nødhjælp, International Media Support, Mission Øst, MS ActionAid, Oxfam IBIS, Plan Danmark, Red Barnet, Sex & Samfund, WWF samt et konsortium bestående af 3F, Dansk Industri og Ulandssekretariatet.

Klik for at se oversigten med partnerskaber og fordelingen af midler.
 
For yderligere presse: Poul Kjar, 41 86 59 75