Spring til indhold

Nye markeder for danske fødevarer

18.01.2015  07:01
Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen står i denne uge i spidsen for et eksportfremstød til Vietnam og Filippinerne med omkring 20 virksomheder og i samarbejde med DI og Landbrug&Fødevarer. I Filippinerne åbner Mogens Jensen desuden en ny dansk ambassade.

Danske fødevareproducenter vender blikket mod Sydøstasien for at afsætte de produkter, der er ramt af den russiske fødevareboykot og lave fødevarepriser i Europa.

For at sætte yderligere gang i salget af både fødevarer og andre danske produkter står handels- og udviklingsminister Mogens Jensen i denne uge i spidsen for et eksportfremstød til Vietnam og Filippinerne med omkring 20 virksomheder og i samarbejde med DI og Landbrug&Fødevarer.

”Det russiske importforbud gør ondt, men vi hjælper med at åbne nye markeder for danske eksportvirksomheder og særligt fødevarevirksomheder i Vietnam og Filippinerne, der har høje vækstrater på 6-7 procent og stor efterspørgsel på blandt andet svinekød,” siger Mogens Jensen.

Sidste år steg den danske eksport til Vietnam med omkring 13 procent, og omkring halvdelen af den danske eksport til vietnameserne udgøres af fødevarer.

”Vi står særdeles godt i Vietnam, hvor Danida gennem 20 års udviklingssamarbejde har banet vejen for danske virksomheder. Det giver nu pote i form af stigende kommercielt samarbejde, eksport og nu også kompensation for tabte markedsdele i Rusland og andre nærmarkeder,” siger Mogens Jensen.

I Filippinerne åbner Mogens Jensen en ny dansk ambassade, der skal bistå dansk erhvervsliv med at få fodfæste på et marked, som forventes at blive den 15. største økonomi i verden inden for de kommende årtier.

”Filippinerne rummer et kolossalt potentiale for danske eksportvirksomheder. Med åbning af en ny ambassade og eksportfremstød tager vi et stort skridt ind over dørtrinnet til et marked med 100 millioner mennesker, der både efterspørger danske produkter og løsninger på udfordringer inden for blandt andet fødevareproduktion, sundhed og energi,” siger Mogens Jensen.

Den danske vareeksport til Filippinerne var i 2013 på 625 millioner kroner, som er en stigning på 15 procent i forhold til 2012. I de første ni måneder af 2014 steg vareeksporten med ikke mindre end 140 procent i forhold til samme periode i 2013. Den kraftige stigning skyldes dog ikke mindst en stor ordre af vindmøller fra Vestas.

”Den positive tendens er klar, og det gælder både Filippinerne, Vietnam og en lang række andre lande som Indonesien og Thailand i Sydøstasien, hvor der er stor efterspørgsel og ikke boykot af danske fødevarer,” påpeger ministeren.
Eksportfremstødet i Sydøstasien starter mandag i Vietnams hovedstad Hanoi, tirsdag går turen til Ho Chi Minh City i det sydlige Vietnam, og torsdag videre til Filippinernes hovedstad Manila, hvor der er officiel åbning af den nye danske ambassade. Undervejs har handels- og udviklingsminister Mogens Jensen politiske samtaler med blandt andet Vietnams premierminister Nguyen Tan Dung.

For yderligere information kontakt:
Poul Kjar, presserådgiver, tlf: 41865975