Spring til indhold

Markering af 70-året for befrielsen af Auschwitz

26.01.2015  10:45

Den 27. januar 2015 markerer Danmark og en række andre lande 70-året for befrielsen af udryddelseslejren Auschwitz. Formålet med dagen er at mindes ofre for folkedrab og reflektere over, hvordan man kan undgå folkedrab og tilsvarende internationale forbrydelser i fremtiden.

I den anledning udtaler udenrigsminister Martin Lidegaard:

”Auschwitz-dagen er vigtig – både fordi der stadig er mennesker, der nægter at Holocaust fandt sted – og fordi de mekanismer, der lå bag forfølgelsen og udryddelsen, også eksisterer i dag. Vi konfronteres fortsat med de tragiske konsekvenser, der følger af intolerance, fremmedhad og totalitarisme. Medmenneskelighed, tolerance og demokrati er det bedste værn mod handlinger, der i deres værste form fører til folkedrab.

I år er det også 10-året for FN-princippet ”Responsibility to Protect”, som handler om landes forpligtelser til at beskytte civilbefolkninger. Kun ved at bringe tankerne bag ”Responsibility to Protect” til handling kan vi fremover undgå at blive vidne til overgreb mod menneskeheden.”

Baggrund
Auschwitz-dagen markeres rundt om i Danmark med bl.a. forelæsninger og koncerter. Programmerne for Auschwitz-dagen kan findes på: www.auschwitz-dag.dk

Danmark er medlem af International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA), der har til formål at fremme undervisning, mindet om og forskning i Holocaust. Læs pressemeddelelse fra IHRA her: press release

For yderligere information kontakt: Christine Petheö, Menneskerettighedskontoret, tlf.: 33 92 11 46, mail chrnor@um.dk