Spring til indhold

Den kinesiske ambassadør indkaldt til samtale i Udenrigsministeriet

23.03.2021  14:04
Efter instruktion fra udenrigsminister Jeppe Kofod er Kinas ambassadør Feng Tie blevet indkaldt til samtale i dag med udenrigspolitisk direktør. På mødet blev udtalt klar kritik og taget afstand fra de sanktioner Kina har indført over for en række europæiske personer og organisationer, herunder den danske demokratifond Alliance of Democracies, der er grundlagt af tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen.
I forbindelse med dagens møde udtaler udenrigsministeren:

"Når Kina sanktionerer frie, kritiske europæiske politikere, institutioner og meningsdannere, blot fordi de har udtalt sig kritisk om Kina, er der tale om et klart anslag mod borgeres ytringsfrihed i Europa og Danmark. Det er naturligvis helt uacceptabelt. Lad mig understrege, at EU’s sanktioner alene rammer kinesiske myndighedspersoner, som er direkte ansvarlige for grove menneskerettighedskrænkelser."

"Det er et alvorligt diplomatisk skridt at indkalde et andet lands ambassadør til samtale på denne måde. Jeg tager dette skridt fordi danske og europæiske kerneværdier udfordres og jeg bemærker med tilfredshed at flere europæiske lande tager tilsvarende skridt i disse dage. I den forbindelse må hverken den danske offentlighed eller den kinesiske regering være i tvivl om, hvordan vi fra dansk side opfatter denne alvorlige sag."

Udenrigsministeren uddyber:

“Jeg noterer mig, at Kina har udtalt, at der vil komme yderligere reaktioner, hvis ikke EU trækker sanktionerne mod personerne i Xinjiang tilbage. Jeg tager afstand fra en sådan trussel om eskalering og kan afvise, at det vil få indflydelse på Danmarks ageren i EU.”

“EU’s sanktioner er koordineret med USA, UK og Canada. Jeg er meget tilfreds med det tydelige signal det sender til Kina om sammenhold med nære allierede. Vi står vagt om fælles værdier.”

For yderligere information: kontakt pressevagten@um.dk