Spring til indhold

Danmark åbner endnu en ambassade i Sydøstasien

22.01.2015  10:57
Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen åbner i dag en ny dansk ambassade i Filippinernes hovedstad Manila. Hermed er Danmark repræsenteret med ambassader i 7 ud af 10 sydøstasiatiske lande, der er i kraftig vækst og udvikling.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen åbner i dag en ny dansk ambassade i Filippinernes hovedstad Manila. Hermed er Danmark repræsenteret med ambassader i 7 ud af 10 sydøstasiatiske lande, der er i kraftig vækst og udvikling.

"Med åbningen af ambassaden i Filippinerne får Danmark nu et endnu stærkere fodfæste i Sydøstasien, hvor der samlet set bor 600 millioner mennesker med en stadig stigende købekraft," siger Mogens Jensen og uddyber:

"Det giver mulighed for at styrke de politiske og kommercielle bånd til gavn for dansk erhvervsliv, og samtidig kan vi hjælpe det stigende antal danske borgere i Filippinerne. Det er derfor, at regeringen har besluttet at genåbne ambassaden, der blev lukket ned af VK-regeringen i 2002."

Filippinerne var i mange år kendt som ”Asiens syge mand”, men præsident Aquino har siden 2010 ført en målrettet politisk kamp mod korruption og dårlig regeringsførelse. Det har resulteret i en voksende tro på fremtiden og solid økonomisk vækst, der i 2013 var på 7,2 procent, og som i 2014 forventes at være på 6,2 procent.

Reformpolitikken er rettet mod en række områder, hvor Danmark er en oplagt samarbejdspartner. Det gælder omstilling til grøn økonomi, uddannelsesreformer, forbedring af sundhed, miljø, fødevarer og landbrug.

"Danske virksomheder har viden, teknologi og de rette løsninger til at løse Filippinernes udfordringer, og det skal udnyttes til at øge dansk eksport og danske investeringer i Filippinerne  - og dermed skabe vækst og beskæftigelse i Danmark," siger Mogens Jensen, der på rejsen til Filippinerne står i spidsen for en erhvervsdelegation med 18 danske virksomheder.

Det går allerede i den rigtige retning. Den danske vareeksport til Filippinerne var i 2013 på 625 millioner kroner, en stigning på 15  procent i forhold til 2012.

Danske virksomheder har over de seneste år investeret i fabrikker i Filippinerne.  Den danske brillefabrikant Lindberg har en fabrik på 500 mand uden for Manila, og høreaggregat-virksomheden Sonion er ved at opføre en fabrik på 2.000 mand.

Mærsk har gennem nogle år drevet et globalt servicecenter på 3.000 mand i Manila. Flere andre danske virksomheder følger efter, og under besøget i Filippinerne åbner Mogens Jensen Grundfos' nye servicecenter i Manila.

Ministeren åbnede i november 2014 Danmarks nye ambassade i Myanmars hovedstad Yangon, og hermed har Danmark ambassader i 7 ud af 10 sydøstasiatiske lande, der udgør ASEAN-handelssammenslutningen. De fem andre er Thailand, Indonesien, Singapore, Vietnam og Malaysia.

De tre mindre ASEAN-lande - Cambodja, Laos og Brunei - dækkes fra de andre danske ambassader i regionen.

De ti ASEAN-lande udgør samlet verdens syvende største økonomi – større end Rusland, Indien og Brasilien - med udsigt til at blive den fjerde største i 2050, såfremt udviklingen fortsætter. Ifølge IMF ventes ASEAN’s samlede vækst i 2014 at være på 4,7 procent og 5,4 procent i 2015.

For yderligere information kontakt:
Poul Kjar, presserådgiver, tlf.: 4186 5975, mail:  poukja@um.dk