Spring til indhold

Danmark giver over 7 millioner kroner til retsforfølgelse af krigsforbrydelser i Syrien

06.03.2017  06:00
Regeringen har netop besluttet at give 7,65 millioner kroner til en ny FN-indsats, som har til formål at sikre retsforfølgelse for de brutale menneskerettighedsovergreb, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden, som dagligt finder sted i Syrien.
 
“Danmarks holdning er klar: de grove menneskerettighedskrænkelser vi ser og har set i Syrien er uacceptable og det er vigtigt, at verdenssamfundet dokumenterer dem. Med FN’s nye indsats sender vi et klart signal – ikke mindst til det syriske regime - om, at der ikke er straffrihed for sådanne forbrydelser.
 
Indsatsen her er et supplement til den stabiliseringsindsats, som Danmark annoncerede sidste år”, siger udenrigsminister Anders Samuelsen.
 
Den nye mekanisme blev etableret i december 2016 med bred international opbakning, og har til formål at indsamle, opbevare og konsolidere beviser på menneskerettighedsovergreb og overtrædelser af den humanitære folkeret begået i Syrien. Arbejdet skal kunne bidrage til at placere et individuelt retsligt ansvar for grove menneskerettighedskrænkelser i forbindelse med et fremtidigt retsopgør.
 
Det nye, danske bidrag vil komplementere den danske stabiliseringsindsats i Syrien og Irak, og særligt den del af den danske indsats som har fokus på dialog og fredsopbygning. Der er for perioden 2016 – 2018 afsat 332,5 millioner kroner til stabiliseringsindsatser i Syrien og Irak.
 
For yderligere information kontakt: Presserådgiver Anne Møller Ege, tlf. 41532526