Spring til indhold

Danmark er medvært for stor flygtningekonference på Afrikas Horn 

31.10.2019  17:50

Landene i Østafrika og Afrikas Horn er hjemsted for 3,5 mio. flygtninge. Hvordan kan man på bæredygtig vis integrere alle disse mennesker med lokalsamfundet? Det er temaet for den regionale konference ‘Delivering the Global Compact on Refugees: Local approaches to inclusion’, som finder sted den 31. oktober - 1. november.
 
Sammen med UNHCR Etiopien og den etiopiske regering organiserer Danmark en regional konference om bæredygtig flygtningerespons i Addis Ababa, Etiopien. Til konferencen samles regeringsrepræsentanter fra Uganda, Somalia, Etiopien, Djibouti, Sydsudan og Sudan for sammen at tage temperaturen på lokal inklusion af regionens flygtninge.

Lokale bud på bæredygtig flygtningeinklusion

I landene i det østlige Afrika samt Afrikas Horn bor der omkring 3,5 mio. flygtninge. Særligt fem land - Etiopien, Uganda, Kenya, Somalia and Djibouti - har taget et stort skridt og forpligtet sig til at implementere Comprehensive Refugee Response Framework (CRRF), som verdens lande vedtog som en del af Global Compact on Refugees i 2018. Alle fem lande har længe været dedikeret til inklusionsbaseret flygtningerespons, og har vist stort initiativ på trods af ligeledes store udfordringer. Nu er det blevet tid til at stille skarpt på lokale bud på inklusion, for at finde frem til alle de gode eksempler der eksisterer, samt diskutere, hvordan de kan udfoldes bredere på tværs af landegrænser.

Danmark bidrager til regionens flygtningerespons

Danmark er en væsentlig partner for flere af regionens lande når det kommer til bæredygtig flygtningerespons. Mellem 2017 og 2022 bidrager Danmark med hele 1,5 mia. kr., og de danske ambassader i regionen implementerer adskillige programmer som har til hensigt at styrke modstandsdygtighed, åbne nye leveveje, fremme inkluderende uddannelse, og skubbe på for socio-økonomisk retfærdighed og ligestilling. Hver af disse spiller en væsentlig rolle i udfoldelsen af CRRF.
Gode erfaringer og udfordringer

Den regionale konference afholdes i partnerskabets ånd. Danmark opfordrer alle deltagere til at dele deres erfaringer fra deres lokale flygtningeindsatser og samarbejde om at identificere de muligheder og bæredygtige løsninger, som eksisterer lokalt og regionalt.
Værdifulde konklusioner fra konferencen vil lede direkte over til det kommende Global Refugee Forum, som afholdes i Geneve i december. Nye ideer og brugbare erfaringer kan deles og indgyde inspiration når hele verden samles til forummet for at forny deres dedikation til inddragelsen og inklusionen af flygtninge verden over.

For mere information, se: https://www.unhcr.org/afr/5d9f348f4

Følgende personer kan kontaktes for mere information eller kommentarer:

● Elisabeth Haslund, UNHCR Nordic Spokesperson – haslund@unhcr.org
● Søren Møller Knudsen, Senior Regional Displacement and Migration Adviser, Danish Embassy in Ethiopia – sormol@um.dk
● Thomas Thomsen, Chief Adviser, Humanitarian Action, Migration and Civil Society, Danish Ministry of Foreign Affairs – ththom@um.dk