Spring til indhold

Danmark hjælper ofre for Boko-Haram konflikten

03.09.2018  15:38

Den humanitære krise i Nigeria og de omkringliggende lande forårsaget af terrorbevægelsen Boko Haram er en af de alvorligste i verden. Regeringen støtter den humanitære indsats og vil på en donorkonference i Berlin i dag annoncere et dansk bidrag på 20 mio. kr. til International Røde Kors Komités humanitære arbejde i regionen.
 
Udviklingsminister Ulla Tørnæs siger:
”Den humanitære krise i Nigeria og nabolandene er stadig meget alvorlig, og der sker stadige voldelige angreb mod uskyldige mennesker. Med bidraget på de 20 mio. kr. støtter vi  de nye fordrevne, som er terroriserede og flygtet på grund af Boko Haram.  På mine rejser i regionen har jeg set nogle af de svære udfordringer, der præger hverdagen for befolkningen i store dele af regionen, og det er afgørende, at vi får skabt forbedringer for de mennesker som er flygtet fra Boko Haram. Danmarks langvarige bistandssamarbejde med Niger er et eksempel på en indsats, som skal være med til at gøre hverdagen langt mere tålelig og udvikle regionen, så vi får adresseret de grundlæggende årsager til krisen.”
 
Baggrund:
Den 3. september afholdes der i Berlin en donorkonference om den humanitære krise i Nigeria og regionen omkring Tchad-søen (Niger, Cameroun og Tchad), hvor over 10 mio. mennesker anslås at have behov for akut hjælp, ikke mindst på grund af alvorlig fødevareusikkerhed og ustabilitet skabt af bl.a. terrorbevægelsen Boko Haram. En tilsvarende konference fandt sted sidste år i Oslo, hvor Danmark ligeledes deltog. På konferencen i dag vil Danmark annoncere et ekstraordinært bidrag på 20 mio. kr. til International Røde Kors Komités humanitære arbejde i regionen, som bl.a. vil gå til nødhjælp til fordrevne og sårbare grupper særligt i svært tilgængelige områder, hvor andre hjælpeaktører ikke når ud, samt sundhedsklinikker for behandling af sårede i de voldelige angreb, og genforening af familiemedlemmer, der grundet krisen har været adskilt. Danmark vil ligeledes på konferencen understrege behovet for, at den internationale humanitære indsats går hånd i hånd med udviklingssamarbejde og stabiliseringsindsatser.
 
Danmark bidrog i 2017 med 60 mio. kr. i humanitær bistand til ofre for Boko Haram. Krisen i Lake Tchad hænger tæt sammen med udviklingen i Sahel-regionen, hvor Danmark har et bredspektret og samtænkt engagement omfattende bl.a. en aktiv diplomatisk indsats, humanitær bistand, regionale stabiliseringsindsatser samt langsigtet udviklingssamarbejde. Det gælder bl.a. i Niger, hvor Danmark støtter indsatser inden for vand, landbrug og regeringsførelse for i alt 500 mio. kr. i perioden 2017-2022.