Spring til indhold

Stærke ungdomsfortællinger vinder Kreativ Konkurrence mod kærestevold 2018

05.02.2019  14:37
Unge fra skoler på Langeland, Fyn, Syd- og Midtjylland vinder Kreativ Konkurrence mod kærestevold 2018 med temaet ”Skal – skal ikke?”.

Det handler om at aflæse og respektere hinandens grænser, når man er eller gerne vil være kærester. Temaet har i år været ”Skal- skal ikke?” i Kreativ Konkurrence mod kærestevold, hvor unge fra hele landet i film, lyd, sange, tekst og fotos har sat ord og billeder på deres tanker om, hvordan man sikrer, at begge har en god oplevelse, når unge bliver kærester og begynder at have sex.

 

”De unges fortællinger viser, at det er nødvendigt at blive bevidst om egne og andres grænser i en ung alder. Grænser er forskellige, og indimellem kan det være svært at tolke andres signaler. Derfor skal vi tale højt om grænser, og om vigtigheden af at spore sig ind på hinanden og respektere hinandens grænser.” siger minister for ligestilling, Eva Kjer Hansen.

I dag har ligestillingsminister Eva Kjer Hansen, Bryd Tavsheden og Det Kriminalpræventive Råd kåret de fire vinderklasser, som kommer fra Kassebølle Friskole, Langå Skole, Alssundgymnasiet Sønderborg og Vesterdal Efterskole. I år er der kommet i alt 207 kreative bidrag, hvor elever både har deltaget enkeltvis, i grupper eller som samlet klasse med ét bidrag.

”De fleste seksuelle overgreb sker blandt teenagere, der kender hinanden. Derfor er det helt centralt, at vi lærer de unge at tune ind på hinanden. Det mener vi, man bedst gør ved at give de unge mulighed og rum til at tale og arbejde med det her svære emne. Vi har fået mange gode kreative bidrag i år, der viser, at de unge virkelig har arbejdet med temaet”, siger sekretariatschef i Det Kriminalpræventive Råd Anna Karina Nickelsen.

En undersøgelse viser, at 35 pct. af unge i alderen 16-24 år synes, det kan være svært at sætte grænser for, hvad der er okay at gøre i et kæresteforhold. Af de unge, der har været i et kæresteforhold, svarer 15 pct., at de har fået overtrådt deres grænser fysisk, og 23 pct., at de har fået overtrådt deres grænser psykisk[1].

Kreativ Konkurrence mod kærestevold afholdes i et samarbejde mellem minister for ligestilling, Bryd Tavsheden og Det Kriminalpræventive Råd. Formålet med konkurrencen og årets tema 'Skal – skal ikke?' er at få de unge til at blive bedre til at aflæse og respektere hinandens grænser, når man er eller gerne vil være kærester. Hvis man har antennerne ude og tolker og respekterer hinandens signaler og grænser, får begge en bedre oplevelse.

”Skabelsen af et kreativt produkt gør, at de refleksioner, den indsigt og de erfaringer, de unge får undervejs i processen, fastholdes bedre end, hvis de kun havde læst om det. I Bryd Tavsheden er vi derfor umådelig glade for, at så mange unge fra hele landet har deltaget i Kreativ Konkurrence og skabt et rum og et sprog til at tale om det svære dilemma ’Skal – skal ikke?’”, siger Bryd Tavshedens generalsekretær Isabella Wedendahl.

Unge kvinder er langt den mest udsatte gruppe når det kommer til seksuelle overgreb (beføling, voldtægt og voldtægtsforsøg). Blandt de 16-24-årige kvinder har 11,4 pct. inden for det seneste år været udsat, og til sammenligning er tallet 2,8 pct. for den samlede kvindelige del af befolkningen. Lidt over halvdelen af de udsatte kvinder angiver at have oplevet tvunget samleje mere end én gang inden for det seneste år. Desuden er det oftest en nuværende eller tidligere partner, der er gerningspersonen[2].

Vinderne

Årets vindere kommer fra Kassebølle Friskole ved Rudkøbing på Langeland, Langå Skole ved Randers, Alssundgymnasiet i Sønderborg og Vesterdal Efterskole ved Nørre Åby på Fyn.

Vinderbidragene præsenteres i forbindelse med præmieoverrækkelsen.

Dommerpanelet i Kreativ Konkurrence mod kærestevold 2018 består ud over minister for ligestilling Eva Kjer Hansen, generalsekretæren for Bryd Tavsheden Isabella Wedendahl og sekretariatschef fra Det Kriminalpræventive Råd, Anna Karina Nickelsen også af Youtuber Louise Bjerre og forfatter Sebastian Bune.

Bilag:
Vinderne - 7.-9. klasse:

1. præmie: Lea fra 9. klasse på Kassebølle Friskole ved Rudkøbing på Langeland for novellen ”Er det forkert?”.

2. præmie: Jonas, Asger & Magnus fra 8. B fra Langå Skole ved Randers i Midtjylland med novellen ”Skal- skal ikke?”.

Vinderne - 10. klasse, erhvervs- og produktionsskoler, hhx, htx, stx og andre ungdomsuddannelser:

1. præmie: Signe, Oliver, Jesper, William, Elise, Karen, Natasha, Jeppe & Olivia fra klassen u19Me fra Alssundgymnasiet Sønderborg i Sydjylland med en film. Se den her.

2. præmie: Silas, Jonas, Magnus & Karoline fra klassen PRO, Vesterdal Efterskole ved Nørre Åby på Fyn med en film og en lærervejledning. Se filmen her.

[1] Epinion (2017): Holdningsundersøgelse ifm. kampagnen ”Vold kan forekomme”
[2] Statens Institut for Folkesundhed (2018): Vold og seksuelle krænkelser