Spring til indhold

Stormagtspolitik på agendaen i småstats-samarbejdet

11.09.2019  14:06
Udenrigsminister Jeppe Kofod er i dag rejst til Island, hvor han de næste to dage holder møder med de andre nordiske - og baltiske udenrigsministre.
”Vores fælles dagsorden er præget af øget geopolitisk interesse i Arktis og trusler fra Rusland. Derfor er der brug for et endnu tættere og styrket samarbejde med de nordiske og baltiske lande, som er nogle af Danmarks tætteste allierede.
I nordisk regi skal vi se på en styrkelse af vores fælles udenrigspolitiske samarbejde. Det kan blandt andet handle om at forebygge og forhindre hybride trusler, voldelig ekstremisme og ikke mindst klimaforandringer,” siger Jeppe Kofod og fortsætter:
 
“Vi ser allerede nu, at klimaforandringer skaber udenrigs- og sikkerhedspolitiske konflikter på verdensplan. Der er samtidig en stigende erkendelse af, at vi har brug for udenrigspolitiske redskaber til at løse klimakrisen. Derfor er vi nødt til i højere grad end tidligere at indtænke klima helt forrest i udenrigspolitikken. Vi skal gå forrest i Norden, verden kigger vores vej, og vi har mulighed for at påvirke andre.”
 
Ifølge Jeppe Kofod er der med de meget omfattende afbrændinger af regnskoven i Brasilien en konkret anledning til i fællesskab at rejse en sag på FN’s Generalforsamling senere på måneden. Det vil den danske udenrigsminister blandt andet drøfte med sine nordiske og baltiske kollegaer.
 
Den nye svenske udenrigsminister, Ann Linde, deltager også i møderne på Island.
 
For yderligere presse:
Poul Kjar, poukja@um.dk, 41865975